FIVE4KIDS predstavljen na Festivalu prvih


Na čak tri lokacije u Zagrebu, u knjižnici "Silvije Strahimir Kranjčević", Dječjem kazalištu Dubrava te ponajviše Zagrebačkom kazalištu lutaka, u organizaciji Studija Artless održao se četverodnevni međunarodni Festival prvih, čije je šesto izdanje jučer završilo. Ovogodišnja tema festivala "Mediji i prava djeteta" pobudili su znatno zanimanje javnosti i medija, a na poziv ravnatelja festivala Željka Zorice tu su sudjelovali i volonteri križevačke udruge P.O.I.N.T. predstavivši dobrotvornu akciju FIVE4KIDS, koju petu godinu provode s ciljem pomaganja djeci s posebnim potrebama Križevaca i okolnih općina.


Festivalski program je u četiri dana bio prepun različitih događanja i aktivnosti ili namijenjenih djeci, poput kvizova, predstava, filmova, izložbi i književnih promocija, ili pak odraslima koji su tematizirali o pravima djeteta u kontekstu današnjih medija, javnosti i supkultura. Mnogim predstavljenim filmovima bili su kreatori sama djeca, a za festival je posebno važno bilo pokretanje i emitiranje televizije "Prva TV" koju su realizirale dječje novinarske grupe. U prijepodnevnom subotnjem terminu festivalske "Prve TV" gostovali su P.O.I.N.T.-ovci Sandro Novosel i Hrvoje Belani, koji su u 15-minutnom intervjuu odgovarali na pitanja odlično pripremljene dvanaestogodišnje voditeljice o projektima udruge i akciji FIVE4KIDS.


U festivalskoj publici našli su se, među ostalima, suvremeni umjetnici Ivan Kožarić, Vlasta Delimar i Milan Božić, a među predavačima sociolog dr.sc. Benjamin Perasović te filozof dr.sc. Hrvoje Jurić, od kojih neke križevačka publika poznaje s prošlih izdanja Culture Shock Festivala. Osim poziva na sudjelovanje u ovom već prestižnom društveno-umjetničkom festivalu, ono što je organizatore akcije iz P.O.I.N.T.-a najviše obradovalo jest donacija Studija Artless i udruge Bembo od 150 slikovnica s raznim dogodovštinama lutkarskog junaka Bemba, koje su početkom ovog tjedna uručene učenicima križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.


Zanimljivo je još istaknuti da je iduće godine festivalska tema "Ubojstvo grada (Urbicid)" koja će problematizirati odnose u društvu danas koji potiču devastaciju gradova u Hrvatskoj i, većinom, u zemljama u tranziciji, zbog sprege različitih vrsta kapitala s lokalnim obnašateljima vlasti. Organizator stoga vjeruje da će tema ponukati građane različitih životnih preferencija na sudjelovanje, poput institucija, inicijativa, umjetnika, novinara i drugih stručnjaka zainteresiranih za probleme koji proizlaze iz teme urbicida.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.