Strip, slikovnica, roman i Zadnje vijesti o čovjeku

Stručno-znanstveni odjel: ZADNJE VIJESTI O ČOVJEKU: (UKLJUČUJUĆI I ŽENE): KRONIKE NAJAVLJENE PROPASTI / Fabrice Hadjadj
Jedan on najznačajnijih intelektualaca našega doba, poznati filozof, teolog, pjesnik, humorist i društveni komentator Fabrice Hadjadj dolazi pred čitatelje s najžešćom knjigom do sada. Zadnje vijesti o čovjeku (uključujući i žene) zbir su njegovih eksplozivnih i briljantnih tekstova u kojima se vrlo srčano i angažirano bavi najaktualnijim temama te propituje budućnost našega čovještva podložna rastućem utjecaju tehnologije i potrošnje. Ono na što se okomljuje u ovim novinskim kolumnama, izvorno objavljenima u talijanskom listu „Avvenire”, jest „tehnologija kao paradigma kulture”. Nije riječ o isključenju tehnologije i nekakvom povratku prirodi, nego o hijerarhizaciji: „da iPod bude podređen gitari, da tablet bude podređen poslužavniku, jer nas tablet i iPod prisiljavaju na dezinkarniranu individualnu konzumaciju, dok nas gitara i stol potiču na tjelesne i društvene prakse”. Autorove „zadnje vijesti” su vijesti o „svijetu na koji više ne želimo doći, ali koji se trudimo uvesti u njegov ‘operativni sustav’, kao što svjedoči informatika”.

Beletristika: SUNOVRAT: ROMAN / Lola Lafon
Godina 1984. Cléo, trinaestogodišnja djevojčica koja živi u skromnim prilikama sa svojim roditeljima u pariškom predgrađu, jednoga dana od neke neobične Fondacije dobiva stipendiju koja će joj omogućiti da ostvari svoj najveći san: postati plesačicom modernog jazza. Međutim, zapravo se radi o namještenoj klopki seksualnih predatora u koju Cléo uvlači i neke svoje školske prijateljice. Godine 2019. policija na Internetu pronalazi seriju kompromitirajućih fotografija i poziva sve žrtve Fondacije da se jave i daju iskaz.
Cléo, koja je u međuvremenu postala slavnom plesačicom, shvaća da se prošlost koja nije prošla ponovno vraća i da je vrijeme da se suoči sa svojim dvostrukim teretom žrtve i krivca. Uz bespoštedno razotkrivanje sustava predatorstva uvjetovana društveno-rasnim podjelama, Lola Lafon u svojemu romanu govori o nemogućnosti oprosta, ali odaje i hommage svijetu varijetea u kojem su obvezni zgrčen smiješak i lažne trepavice, između erotizirana i ispaćena tijela, čari pozornice i kulisa patnji i bola.

Dječji odjel: KAKO BITI NAJJAČI? / napisala i ilustrirala Nena Pavelić
Slikovnica Kako biti najjači? namijenjena je djeci predškolske i rane školske dobi, ali i svim odraslima koji će je čitati djeci. Ova motivacijska slikovnica odgovara na tipično dječje pitanje: Kako biti najjači? Odgovor na ovo pitanje ipak nije kakav se očekuje. Odgovor nije u vježbanju mišića, nego u ljudskim kvalitetama koji se usvajaju i uče odmalena. A radi se o požrtvovnosti, prijateljstvu, ljubavi, pravednosti, suosjećajnosti, dobroti, neustrašivosti, velikodušnosti, upornosti. Izvrsno likovno opremljena, slikovnica je u potpunosti rad Riječanke Nene Pavelić.

Stripovi: TRILOGIJA: OD BEZVREMENA DO NEVREMENA / Dušan Gačić
Trilogiju potpisuje strip-autor Dušan Gačić i u njoj su okupljeni njegovi legendarni serijali Dnevnik, Grad u mraku i Kuća paukova. Publika je imala priliku čitati ove stripove još od ranih 80-ih te su oni izlazili u Patku i Flitu, no po prvi puta okupljeni su u integralno izdanje koji se prostire na pozamašnih dvije stotine tvrdo ukoričenih stranica.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.