Križevci uskoro dobivaju Distribucijski centar za meso i veliku klaonicu

U četvrtak, 16. prosinca na rasporedu je nova sjednica Gradskog vijeća, a jedna od odluka o kojoj će se glasati je i Odluka o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu na području poduzetničke zone Gornji Čret. Pravo građenja osniva se radi izgradnje Distribucijskog centra za meso za koji projekt su Županiji dodijeljena bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije budućeg Distributivnog centra za meso u iznosu od 340.000,00 kuna, koja su namijenjena za sufinanciranje Studije izvodljivosti, Idejnog projekta, Analize troškova i koristi.

Sa svrhom realizacije ciljeva poljoprivredne politike „od polja do stola“ i „kratkog lanca opskrbe“, a na korist potrošača i proizvođača, Koprivničko-križevačka županija planira u srednjoročnom razdoblju realizirati infrastrukturni projekt Distribucijskog centra za meso. Kao jedan od prvih koraka u realizaciji te ideje, u Ministarstvu poljoprivrede prošli je tjedan upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini. Našoj županiji dodijeljeno je 340 tisuća kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt Distributivnog centra za meso. Ugovor su potpisali ministrica poljoprivrede Marija Vučković i zamjenik župana Ratimir Ljubić ispred Koprivničko-križevačke županije

Glavni povod za izgradnju ovakvog centra je činjenica da na području županije ne postoji niti jedna klaonica od 2013. godine čime se troškovi proizvođača znatno povećavaju radi transportnih troškova, sada posebno zbog rasta cijena goriva. Buduće arhitektonsko rješenje Distributivnog centra uključuje klaonicu za svinje i goveda kapaciteta za zadovoljavanje halal standarda (sustav za omamljivanje, krvarenje, sušenje i uklanjanje dlaka, čišćenje, linija za obradu, veterinarska inspekcija, vaganje i klasifikacija), hladnjače i rashladne prostorije kapaciteta s opcijom brzog hlađenja, izlazni prostor za distribuciju, prostor za obradu u mesne prerađevine s pakiranjem mesa u adekvatnu ambalažu i distributivni prostor za ukrcaj u prijevozno sredstvo uz prostor za administrativne poslove.

Građevina će koristiti obnovljive izvore energije na površini ravnog krova od cca 150 kW iz fotonaponske elektrane.
Planirani kapacitet klaonice: goveda 15 do 30 tona dnevno, svinja 2,5 tona dnevno (na osnovi potreba za usluge klanja iz 2020.). Planirani kapacitet hladnjače: 500 do 1.000 tona (na osnovi prosječno mjesečnih potreba za hlađenjem i čuvanjem mesa). Građevina će biti projektirana sukladno Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog porijekla.

Konačni kapaciteti odredit će se nakon izrađene studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi i idejnog rješenja. Naravno, prije svega treba stići suglasnost križevačkih vijećnika, no s obzirom na zadnjih nekoliko sjednica Gradskog vijeća, ne sumnjamo da će odgovor ići u korist izgradnje Distribucijskog centra za meso.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.