Novi naslovi za sve uzraste čitatelja

Stručno-znanstveni odjel: LOV NA DEGENERIKE / Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković
Knjiga o povijesti psihijatrije u Hrvatskoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće na temelju filološke analize različitih psihijatrijskih tekstova interdisciplinarno ocrtava temeljna obilježja tadašnjeg psihijatrijskoga diskursa te ispituje njegovu uloge u hrvatskome građanskome društvu toga doba. Hrvatsku psihijatriju s kraja 19. stoljeća autori prikazuju kao psihijatriju degeneriranih koja se temeljila na medicini nenormalnog, te tako postala jednim od snažnijih aparata normalizacijske kulture i nezaobilazan element u društvenoj disciplinarnoj mreži moći. Autori su se u analizi služili dosad filološki neobrađenim tekstovima poput povijesti bolesti, dijagnoza, uputa za gradnju umobolnica, stranom i domaćom psihijatrijskom i antropološkom literaturom, te književnim djelima. Iz recenzije: Rezultat je impresivna studija koja obogaćuje sva spomenuta istraživačka polja, a koja se istodobno može čitati i kao uzbudljivo publicističko štivo o temi koja ni više od stoljeća nakon istraživanog razdoblja ne izlazi iz zone tabua. (Kristian Novak)

Beletristika: ŽAMOR GRADA: ROMAN / Margarita Kinstner
Kada se Marie spotakne u kafiću i prevrne šalicu kave, ne samo da upozna Jakoba, nego time pokrene
i čitav niz događaja. Jakob se zaljubi u Marie i prekine sa svojom djevojkom Sonjom koja ubrzo nakon
toga sretne nekoga drugoga: Geryja. On je bio najbolji prijatelj Joeu, Marieinom bivšem dečku koji si je spektakularnim skokom u Dunav oduzeo život. Pojavljuje se misteriozna oporuka koju treba pročitati u Prateru – u prisutstvu Geryja i Marie. Debitantski roman iz Austrije, ljubavna priča koja je istovremeno i bajkovita i moderna, roman o samoći, prijateljstvu, čežnji, i ljubavi – u Beču, “gradu duše”.

Dječji odjel: TRISTO ZEČEVA: NAJLJEPŠE SLOVENSKE NARODNE BAJKE IZ OSTAVŠTINE MILKA MATIČETOVA / [potražila, pronašla i preoblikovala] Anja Štefan
Knjiga ˝Tristo zečeva˝ donosi 44 ilustrirane pripovijetke iz ostavštine akademika Milka Matičetova. U
povodu stote obljetnice njegova rođenja u život ih je vratila Anja Štefan. Poznatim i popularnim bajkama pridodala je i nove, koje je izabrala iz nepregledne bogate građe slovenskog etnologa. Dala im je svježinu i suvremen oblik koji s poštovanjem čuva i tragove staroga pripovijedanja. Bajke Tristo zečeva, u izvrsnom prijevodu Anite Peti-Stantić, donose slovenske narodne bajke, kakve su se pričale nekada i kakve se mogu pričati i danas.

Kutak za mlade: PISMA TEBI / Nika Kovač
Citat iz knjige: ˝Hej ti, da ti se predstavim. Zovem se Nika i ovo je moja knjiga. Sastoji se od pisama
koja su namijenjena tebi. Oduvijek sam voljela pisma jer povezuju ono što mi je najdraže: ljude i riječi. Riječi nam pomažu osmisliti svijet u kojem živimo, uz njihovu pomoć shvaćamo jedni druge, sklapamo prijateljstva i oblikujemo viziju boljeg i ljepšeg svijeta. Riječi su temelj naših postupaka, a postupci stvaraju zajednice najrazličitijih ljudi. Ovo je knjiga pisama namijenjenih tebi. Pisama koja govore o hrabrosti, umoru, sumnjama, pobjedama, veselju i strahu. Pisama koja govore o značenju upozoravanja na nepravde, o značenju socijalne države i ravnopravnog društva. Pisama koja govore o promašenim idealima ljepote, kupovini i prijateljstvu. Pisama koja slave naše greške i različitost. Ovo je knjiga pisama o meni, tebi i o svima nama. Knjiga je namijenjena svima, a šalje poruku da samo zajedno možemo stvoriti
drugačiji, bolji svijet.˝

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.