Knjižničari preporučili nove naslove

Stručno-znanstveni odjel: ISKUŠENJA HUMANIZMA / Hrvoje Jurić
Knjiga poziva na raspravu o važnim pitanjima suvremenog humanizma, a okuplja autorove ranije objavljivane članke i četiri dosad neobjavljena rada. Ideja koja stoji iza svih radova jest univerzalistički humanizam, tj. ideja humanizma kao “razriješene zagonetke povijesti”, neraskidivo povezane s vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti. Univerzalistički humanizam autor vidi kao “najčvršći temelj za spašavanje i napredak čovječanstva”.


Beletristika: PAD / Albert Camus
˝Pad˝ je posljednji roman koji je Albert Camus napisao, objavljen je 1956., a iduće godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Mnogi kritičari smatraju da je to njegov najbolji roman, ispit savjesti pojedinca i čovječanstva. Čitajući ˝Pad˝ nameće se pitanje jesmo li doista tako sebični, javlja se poriv da budemo Clamenceovi odvjetnici i branimo ga upravo od njega samog, njegovog stanja nemira i osjećaja kajanja jer je propustio spasiti djevojku na mostu. Nije svakome darovana sposobnost da okrutnom iskrenošću prema sebi spozna svoju nesavršenost.


Dječji odjel: DOKTORICA ZITA / scenarij Zidrou; crtež Ernst
Citat iz teksta:
Dobar dan! Zovem se Zita. Zita Sayyah. Ali ovdje me, u bolnici Vafl, svi zovu Nulerica. Bolujem od jedne vrste leukemije. I to vrlo tvrdokorne! Ovamo sam došla u dobi od 4 godine. Sad imam 13. Znam! Ne izgledam tako. Silom prilika ova mi je bolnica postala nešto kao dom, razumijete? Poznajem sve i svi poznaju mene. Svaki dan idem u malu inspekciju. Posjećujem bolesnike na dugotrajnom liječenju, tješim pacijente… “Lumbalna punkcija”, maksilofacijalna kirurgija”, “protonska terapija”… Dokučila sam sve tajne medicinskog vokabulara! Kad kao ja provedete devet godina u bolnici, napredujete u medicini!


Stripovi: GROO & RUFFERTO / scenarij i crtež Sergio Aragonés; majstor riječi Mark Evanier
Miljenik publike Groo i njegove zgode i nezgode iz pera Sergia Aragonésa su ponovo s nama. Groo kao nepresušni izvor smijeha nas uveseljava na svih 104 stranice, ali ovoga je puta dobio društvo na naslovnici. Veliki scenarist Mark Evanier je rekao: “Svi su smatrali da je bilo krajnje vrijeme da Grooov vjerni pas bude naveden na naslovnici. Biti uz Grooa toliko dugo moralo je rezultirati nekakvom nagradom.”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.