Križevci dobili nagradu za grad koji je najviše napredovao u kvaliteti života

Veliko priznanje za Križevce! U izboru kojeg organizira portal gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos, Križevci su osvojili nagradu u novoj kategoriji kojom se mjeri i uspoređuje napredak kojega su gradovi u protekle četiri godine napravili na polju izdvajanja i ulaganja u kvalitetu života titulu. Konkurencija Križevcima u finalu su bili Klanjec, Metković, Sinj i Sisak.

Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je usporedbom poretka u kategoriji Kvaliteta života u 2020. godini u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. Kako objašnjava portal Gradonačelnik.hr, Križevci su naročito napredovali u nekoliko indikatora. To su indeks nezaduženosti, efikasnost gradske uprave koju iskazuje prosjek ukupnih prihoda grada po zaposlenome, zatim udio izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu, porodiljne naknade i oprema za novorođenčad po novorođenom, udio izdvajanja za usluge unaprijeđena stanovanja i zajednice u proračunu, ulaganja u djecu i mlade, te indeksu općeg kretanja stanovništva.

Što se ostalih kategorija tiče, temeljem niza brojčanih parametara i analize javno dostupnih službenih podataka najboljim gradovima za gospodarstvo u zemlji ove su godine proglašeni Mali Lošinj, Sveta Nedjelja i Samobor. Uz Cres i Labin, koji su po treći put proglašeni najboljim gradovima na području demografije i obrazovanja, ove godine po prvi put slavi i Grad Velika Gorica kojemu je ovo prvi naslov najboljega nakon što je protekle tri godine bio u samom finalu.

U ‘kategoriji svih kategorija’ – Kvaliteti života, Grad Krk trijumfirao je kao najbolji grad za život po treći put zaredom, Rovinj slavi drugu godinu zaredom, a titulu najboljeg u kategoriji velikih gradova ove je godine – nakon tri godine u finalu, osvojio Grad Varaždin. U jedinstvenoj kategoriji ‘Šampion EU fondova’ i ove je, pak, godine, kao najbolji i najuspješniji na polju korištenja EU fondova trijumfirao Grad Virovitica.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.