Koncert koji se ne propušta – Križevci kroz zvuke tambure

Zahvaljujući Gradskom tamburaškom orkestru, Križevci dobivaju neobičnu i originalnu razglednicu koja će bogatu gradsku povijest, kulturu i tradiciju od nedjelje predstavljati širom svijeta. U nedjelju 3. prosinca u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma orkestar će predstavit album “Križevci kroz zvuke tambure”, na kojem su djela posvećena našem gradu.

Umjetničku tamburašku glazbu križevački orkestri izvode već sto pedeset godina i zahvaljujući tome privukli su mnoge skladatelje da svoja djela posvete Križevcima, jer im je važno da ih izvode dobri glazbenici. Osnivanjem Gradskog tamburaškog orkestra Križevci nastala je ideja oživljavanja starih djela poput “Križevačke suite”, “Impresije II – Kalnik” Adalberta Markovića i “Cure i dečki križevečki” Bože Potočnika, ali i stvaranja novih, suvremenih kompozicija. Skladatelj Davor Bobić napisao je zato simfonijsku pjesmu za orkestar uz naraciju i udaraljke “Krvavi križevački sabor”, a nakon toga ohrabrio se i mladi skladatelj Jurica Hrenić i napisao djelo inspirirano našim regulama dobrog ponašanja u društvu “Križevački štatuti”, kantatu za tamburaški orkestar, zbor, udaraljke, tenora i naratora.

Sva ta djela posvećena Križevcima orkestar je pod ravnanjem dirigenta Igora Kudeljnjaka snimao u tri navrata od 2021. do 2023., a na njemu sudjeluju zbor Euterpa, akademski zbor Cappella Odak, tenor Filip Filipović, naratori Adalbert Turner Juci i Zoran Homen te udaraljkaška sekcija orkestra pod vodstvom Štefana Đurkovića. Nakladnik diskografskog izdanja je udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija te Grad Križevci.

Na predstavljanju albuma u nedjelju u Velikoj dvorani u 20 sati izvest će sedam skladbi, a uz tamburaški orkestar pod ravnanjem dirigenta Kudeljnjaka nastupit će udaraljkaši Lovro Baričević, Robin Petić, Štefan Đurković, Filip Komarica i Natko Kudeljnjak, zborovi Euterpa i Cappella Odak, tenor Filip Hozjak, narator Zoran Homen i dirigent Martin Pleše. Voditeljica programa je Sonja Mrnjavčić, a ulazak je slobodan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.