Konferencija Kino mreže: Neovisna kina poput križevačkog važna su u filmskom opismenjavanju

Predstavnice križevačkog kina, Ksenija Posavec i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Željka Šunjić, već treći dan sudjeluju na Jesenskoj konferenciji Kino mreže u Bjelovaru na kojoj raspravljaju kinoprikazivači, predstavnici Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog audiovizualnog centra te redatelji, glumci, producenti. Mreža okuplja neovisna kina, njih sedamdesetak u 58 gradova i otoka, s ciljem jačanja položaja neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te pokretanja i razvijanja filmske kulture u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Na konferenciji je bilo riječi o filmskom opismenjavanju u kojem značajnu ulogu imaju baš neovisna kina, zatim o kampanjama za predstavljanje novih filmova, ali i o izazovima i prilikama održivog kinoprikazivačkog poslovanja.

Iskustvo članstva u Kino mreži i sudjelovanje na konferencijama, unazad dvije godine, jedno je od najkorisnijih momenata kad je riječ o upravljanju kinom. Osim vrlo korisnih i aktualnih predavanja, radionica i zatvorenih projekcije hrvatskih filmova HAVC-a, najdragocjenije su upravo razmjene iskustava s kolegama te primjeri dobre prakse i problematike na koje svi nailazimo. Svaki takav susret dokazuje mi da itekako dobro radimo kako radimo, gdje naravno ima mjesta za napredak, i definitivno nam je to što dobijemo velika motivacija za dalje“, izjavila je ravnateljica POU Križevci Željka Šunjić i naglasila dobru suradnju s predsjednicom Kino mreže Danijele Fabric Fabijanac kao i svim voditeljima nezavisnih kina i Pučkih učilišta.

Sudionici konferencije imali su priliku na zatvorenim projekcijama pogledati hrvatske drame Sveta obitelj i Samo kad se smijem te dokumentarac Snajka, a nakon projekcija razgovarali su s redateljima, scenaristima i glumcima. Kino Križevci, kao i druga neovisna kina, promocijom filma kao umjetničkog rada te pogotovo posredovanjem filmske kulture u obrazovnim programima, obavlja javnu funkciju i zbog toga mora razvijati modele održivosti i strategije koje se ne temelje isključivo na komercijalnom pristupu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.