HZJZ objavio upute za slučaj pojave tegoba nakon gutanja sumnjive tekućine

Nakon više slučajeva sumnje na trovanje i ozljede koje su povezane s konzumacijom gaziranih pića u Rijeci, Zagrebu i Varaždinu, Državni inspektorat je naredio povlačenje određenih serija pića Coca-Cola (Original taste) u PET ambalaži od 0.5 L i Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml u staklenoj ambalaži. Navode da je Sanitarna inspekcija odmah po zaprimanju informacije o prvom slučaju u Rijeci obavila nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera te da su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani, Sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda“, stoji u priopćenju Državnog inspektorata. Dodaju da će odmah po zaprimanju rezultata analiza poduzeti zakonom propisane mjere i o istome obavijestiti javnost.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za slučaj gutanja sumnjive tekućine s obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Mogući znakovi:

–        Promijenjeni okus napitka

–        Naglo nastala bol i pečenje usne šupljine

–        Krvarenje iz sluznice usne šupljine

Postupak:

1.              Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos

2.              Ne izazivajte namjerno povraćanje

3.              Ne uzimajte ništa na usta

4.              Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza

5.              Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.