Desetogodišnjaci imaju rukometni trening u 6.45!

Križevačkim su učenicima organizirane sportske aktivnosti u neprimjereno vrijeme

KRIŽEVCI – U početku sam mislio odustati kad su nam najavili trening u 6.45 sati ujutro, no volim rukomet, a roditelji su mi obećali da će me, kad god mogu voziti, pa sam ipak nastavio trenirati.
Danas prije početka “zornice”, kako su trening u 6.45 ujutro u dvorani OŠ Ljudevita Modeca nazvali mali rukometaši – rekao je 12-godišnji Antonio Topić, jedan od 40-ak polaznika rukometne škole kluba KTC-a.
– Užasno mi je teško što ta djeca od 10 do 12 godina moraju ustajati tako rano. No, nismo imali izbora i pristali smo da jedan od tri treninga tjedno imamo od 6.45 sati ujutro, s tim da u istom terminu zajedno moramo trenirati i 1994. i 1996. godište, što je, zbog posve različitih vježbi, dodatni problem – kaže trener Davor Lamza. Za godište 1991./1992. imaju, pak, treninge od 21.30 sati.

Trener Lamza na ‘zornici’

– Dok se istuširaju, zna biti i 23.30 sati, a kad roditelji ne mogu doći po njih, zna biti problema s policijom s obzirom na propis da djeca mlađa od 16 godina ne smiju sama biti u gradu poslije 23 sata – kaže Lamza.

– Svjesni smo problema rukometaša, ali i svih ostalih sportskih klubova. Primjerice, kadetkinje RK Mlinar imaju samo jedan trening tjedno, i to na polovici dvorane, a košarkaši treniraju od 22 sata pa kući dođu poslije 24 sata, a većini im nastava počinje u 7.10 ujutro. No, dvorana je svih sedam dana u tjednu u pogonu od ranih jutarnjih sati do 1 poslije ponoći.

Od 8 do 18.30 sati u njoj se održava tjelesni za našu školu, te Srednju gospodarsku školu i učenike VGU-a, a u preostalo vrijeme subotom i nedjeljom termini su za čak šest sportskih klubova koji još imaju po nekoliko ekipa raznih godišta – kaže Dražen Bokan, ravnatelj OŠ Ljudevita Modeca, koja je vlasnik jedine sportske dvorane u Križevcima.

Ravnatelj predlaže gradnju još jedne dvorane u dvorištu škole
Ravnatelj Bokan predlaže da se problem riješi gradnjom još jedne dvorane u dvorištu škole. – Dali smo napraviti i idejnu skicu i takva bi dvorana koštala oko pet-šest milijuna kuna.

Gradnjom nove dvorane za našu školu većim dijelom bi se riješio problem klubova, ali i veliki problem za učenike naše škole. Naime, dvorana je od naše škole udaljena oko 700 metara pa djeca trebaju po pet i više minuta da dođu do dvorane. Pritom su izloženi opasnosti zbog prelaska ceste, ali i različitim vremenskim uvjetima. Često na tjelesni dođu pokisli. Prehlade su učestale, kao i kašnjenja na idući sat, čime se ometa nastavni proces – rekao je ravnatelj Bokan.

Međutim, u protekle dvije godine za gradnju nove dvorane ravnatelj je uspio dobiti samo verbalnu podršku gradskih i prosvjetnih vlasti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.