Križevčanima se ukazali Sidonija i Nemčić

Jedna od novosti koje donosi novi sinopsis 40. Spravišča jest prikazivanje ličnosti koje su nekada živjele u Križevcima i djelovanjem kročile u povijest grada i domovine. Posla oživljavanja povijesnih osoba latilo se Udruženje obrtnika Križevci izradom povijesno identičnih odijela i haljina koje su jučer pozornicom pronijeli mladi Križevčani.

Alberto Ognjan Štriga i Sidonija Rubido Erdody pjesmom su podsjetili da Još Horvatska ni propala. Slijed povijesnih ličnosti imao je zabavnu i obrazovnu svrhu. Neki Križevčani do jučer su znali za glumicu Ninu Vavra ali ne i da je u svoje vrijeme bila prvakinja HNK-a, ili da je pisac Antun Nemčić, cijenjeni dramatičar i pjesnik, imao nekoliko nesretnih ljubavi. Lik operne pjevačice Milene Šugh-Štefanac dočarala je unuka gospođe koja je kod pjevačice živjela, a povijesnom su pozornicom prošli i manje znani likovi – princezice, pa bračni par Furjanić i poštarica, ljudi iz čijih se kratkih životopisa uvidjelo da su bile križevačke urbane legende.

Mladi Križevčani koji su oživjeli ovih desetak persona su studenti i polaznici netom završene glumačke škole Pučkog otvorenog učilišta Križevci, a udruženje obrtnika osim za njihov uvjerljiv kostimirani izgled pobrinulo se za raskošne frizure i gospodske manire. Sudeći po najavama, iduće godine iz križevačke će prošlosti biti izvučene i na 41. Spravišču prikazane nove ličnosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.