HZJZ objavio detaljne upute za učenike i nastavnike

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su ažurirane upute za suzbijanje epidemije covida-19 u školama. Zaštitne maske obavezne su za učenike od 5. razreda osnovnih škola nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba veći od 1,5 metra. Maske su obavezne i za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, ali i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela. U učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku.

Masku moraju imati i necijepljeni nastavnici, odgajatelji i drugi djelatnici škola i dječjih vrtića kao i roditelji i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi. Iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Osim toga u uputama se navodi da za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, navodi se u uputama. Još jedna promjena u odnosu na dosadašnje mjere je EU digitalna covid potvrda za državne i javne službe, uključujući i škole, koja će biti obvezna od 15. studenog.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.