Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1437

Dr.sc. Bojan Vršnak predaje o Suncu 14. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru (izvor: Facebook stranica AD Kumova slama Daruvar)
Dr.sc. Bojan Vršnak predaje o Suncu 14. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru (izvor: Facebook stranica AD Kumova slama Daruvar)

U Temi Krugova prvi put slušamo predavanje dr.sc. Bojana Vršnaka, stručnjaka za Sunce. Predavanje je održano 14. travnja na 13. izdanju festivala 10 dana astronomije u Daruvaru, a slušamo prvi nastavak u trajanju od 15 minuta.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Moja su prava važna stvar! Anne Czerwinske Rydel, Renate Piatkowske i Kasije Kolodziej, na odjelu beletristike Rozarij Charlotte Weitze i Zrno istine Christiana Ungea, a na stručno-znanstvenom odjelu Igla, pila, ravnalo: Gdje smo i kamo idemo, špajza novinskih priča Sanje Modrić.

Na današnji datum rođeni su Johannes Vermeer, John Keats, Karl Weierstrass, Eugen Kvaternik, Adolf von Baeyer, Aleksandar Aljehin, Stjepan Šćavničar, Bud Spencer, Boris Mutić, Zvonimir Zoričić i Dubravko Škiljan. Martin Luther objavio je 95 teza o trgovanju oprostima, o dogmama i uređenju Katoličke crkve, dovršena je skulptura Mount Rushmore, žene u Švicarskoj prvi su puta sudjelovale na izborima, ubijena je Indira Gandhi, Konvoj Libertas uplovio je u Dubrovnik. Svjetski je dan štednje. Umrli su Fra Bartolomeo, Harry Houdini, Dragutin Novak, Robert S. Mulliken, Franjo Filipović, Federico Fellini, River Phoenix, Sean Connery i Jasna Babić.

U Vijestima Krugova govorimo o Festivalu prvih, o izložbi posvećenoj Frankopanima, o Dramskom kazalištu “Gavella”, o prvom kinu virtualne realnosti u Hrvatskoj, te o projektu Razigrano kino.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je uspjelo promatranje subotnje pomrčine Mjeseca, za koji je ustanovljeno nedavno da je stariji nego što smo mislili, te 23 godine trajnog nastanjivanja Međunarodne svemirske stanice.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Leonarda Lea, Francesca Marie Veracinija, Raphaela Rabella, Klausa Schulzea, Tal Wilkenfeld, te grupa Roxette, Soundgarden i Duran Duran.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1437 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 31. listopada od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.