[FOTO] Na 1. natjecanju „Slavonia Cantat“ mješoviti zbor HPD-a „Kalnik“ osvojio srebrnu nagradu

Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ Križevci sudjelovalo je u subotu, 21. listopada 2023. godine na 1. natjecanju „Slavonia Cantat“ u Slavonskom Brodu i osvojilo srebrnu nagradu osmoga stupnja u kategoriji klasične zborske glazbe. Mješoviti zbor HPD-a „Kalnik“ pod vodstvom dirigenta Ozrena Bogdanovića osvojio je 18 od maksimalnih 30 bodova, dok je u istoj kategoriji Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ iz Karlovca osvojilo zlatnu nagradu sedmog stupnja s 27 bodova, a ujedno i zlatnu nagradu šestog stupnja u kategoriji folklorne zborske glazbe s 26.75 bodova.

U četiri kategorije: A – klasična zborska glazba, B – folklorna zborska glazba, C – popularna zborska glazba, D – mješovita zborska glazba, natjecalo se ukupno 19 zborova, klapa i sastava, njih četiri u čak dvije kategorije, a 379 pjevača izvelo je ukupno 23 nastupa. Nastupe je bodovao ocjenjivački odbor u sastavu: Bojan Pogrmilović (Hrvatska), Tomislav Čekolj (Hrvatska), Martina Prevejšek (Slovenija) i Branko Starc (Hrvatska). U proširenom sastavu ocjenjivačkog odbora za dodjelu Velike nagrade natjecanja našao se i dirigent Bogdanović.

Veliku nagradu (Grand Prix) natjecanja osvojio je mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ Osijek nakon završnog „pripetavanja“ s još četiri dobitnika najviših zlatnih nagrada u različitim kategorijama te izvedbe jedne skladbe po izboru: Klapa „Neverin“ Kaštel Lukšić, Ansambl „Pučpuljike“ Čakovec, PHPD „Zora“ Karlovac i Vokalni sastav „Asante“ Zagreb. HPD „Lipa“ je u kategoriji D osvojilo zlatnu nagradu devetog stupnja s visokih 29 bodova, njihova dirigentica Valerija Fischbach posebnu dirigentsku nagradu za umjetnički dojam, a njihov korepetitor Igor Rončević posebnu nagradu za vrsnu instrumentalnu pratnju.

U kategoriji B s najviših 28 bodova zlatnu nagradu osmog stupnja osvojila je ženska Klapa „Neverin“ Kaštel Lukšić, ujedno osvojivši zlatnu nagradu šestog stupnja u kategoriji C s 26.75 bodova. U kategoriji B zlatnu nagradu sedmog stupnja s 27 bodova osvojilo je i Šibensko pjevačko društvo „Kolo“, dok je zlatnu nagradu šestog stupnja s 26.50 bodova osvojio Ansambl „Pučpuljike“ Čakovec. Čakovčanke su također osvojile zlatnu nagradu sedmog stupnja u kategoriji D s osvojenih 27 bodova. U kategoriji C najbolji su bili Vokalni sastav „Asante“ s osvojenih 28 od mogućih 30 bodova i zlatnom nagradom osmoga stupnja.

Svi dirigenti čiji su zborovi, klape i sastavi nagrađeni zlatnom nagradom osvojili su i „Posebnu dirigentsku nagradu za umjetnički dojam“. Natjecanje su organizirali Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ Slavonski Brod i Hrvatska udruga zborovođa, a održano je u velikoj dvorani Glazbene škole Slavonski Brod. Natjecanje je bilo namijenjeno svim vrstama pjevačkih ansambala, od četiri pjevača na više i koji su stariji od petnaest godina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.