Stigao novi roman nagrađivanog domaćeg književnika

Stručno-znanstveni odjel: TOKSIČNA POZITIVNOST: KAKO (PRE)ŽIVJETI U SVIJETU OPSJEDNUTOM SREĆOM / Whitney Goodman
Svakodnevno smo izloženi pritisku da budemo pozitivni. Od motivacijskih izreka i knjiga koje promiču „samo dobre vibracije“ do beskonačnog niza privlačno dizajniranih afirmacija na društvenim mrežama i gurua samopomoći koji obećavaju da nas samo jedna pozitivna misao dijeli od sretnijeg i boljeg života, sa svih strana bombardirani smo porukama da je ključ sreće u zatiranju negativnosti gdje god se ona pojavila – u nama samima ili u drugima – i da ćemo teška životna iskustva i osjećaje izbjeći ako na sve „gledamo s vedrije strane“. Ali ako je pozitivnost doista rješenje za sve, zašto smo i dalje tako tjeskobni, depresivni i potišteni? U ovom revolucionarnom vodiču, poznata američka psihoterapeutkinja Whitney Goodman (@sitwithwhit) izlaže nam najnovija znanstvena istraživanja u kombinaciji s brojnim primjerima iz svoje višegodišnje prakse koji razotkrivaju svu štetnost toksične pozitivnosti za naše mentalno i tjelesno zdravlje. Knjiga Toksična pozitivnost objasnit će vam kako se zdravo nositi s teškim emocijama, ali i naučiti vas što učiniti kad svjedočite patnjama drugih te vam na taj način pomoći da budete bolji prijatelji, roditelji, kolege ili partneri kad netko koga volite proživljava teške trenutke. Ona je savršena protuteža svijetu koji, kad zagusti, zna reći samo „gledajte to s vedrije strane“!

Beletristika: POTOP / Damir Karakaš
Damir Karakaš još jednom dokazuje zašto je jedan od najcjenjenijih suvremenih pisaca u Hrvatskoj. Roman Potop je nastavak njegove ličke trilogije koja se sastoji od Sjećanja šume i Proslave. U svojem najnovijem djelu, uz poznate motive šume, matere, oca, sela i rata, Karakaš svojoj književnoj alkemiji pridodaje i novi element – ljubav. Pisana jezikom koji će vas natjerati da ovu knjigu čitate sporo, da upijate svaku riječ istim ritmom kojim glavni lik korača kroz svjetove koji više ne postoje osim u metafori, Potop će vas podsjetiti kako potraga za slobodom nikada zaista ne prestaje. Kao i glavnog lika Karakaševog romana, ovaj roman će vas natjerati da kročite kroz kaleidoskope suprotnosti, da spojite nespojivo, da ljubav tražite u ratu i rat u ljubavi te da ih, nakon što ste ih izgubili u svijetu, ponovno pronađete duboko u sebi. Pisan dubokim, nježnim i preciznim stilom koji odiše lirskom poezijom, Potop je vjerojatno najvažniji roman koji ćete pročitati ove godine.

Dječji odjel: ŠTATUTKO U VINOGRADU / Josip Petrlić Pjer; ilustriracije Ljiljana Petrlić
Slikovnica ŠTATUTKO U VINGRADU Autora Josipa Petrlića Pjera je svojevrsni nastavak Pjerove slikovnice „Štatutko i Marcel Kiepach“ s time da ovaj puta ne pratimo Štatuka kako upoznaje povijest Križevaca već ga radnja priče vodi u vinograd i to u vinograd Vinarije Podolski. Uz osebujan način teksta i iznimno kvalitetne ilustracije, koje je vješto izradila Ljiljana Petrlić, slikovnica dočarava i odražava posebnost i maštovitost koje nam samo vinograd sa svim svojim mirisima i okruženjem može pružiti.

Stripovi: SVJETIONIK / Paco Roca
Francisco, sedamnaestogodišnji republikanski karabinjer, pokušava prijeći francusku granicu kako bi se spasio od rata. U bijegu stiže do starog svjetionika izgubljenog na usamljenom molu. Stari svjetioničar Telmo pružit će mu utočište. Svojim pričama o slobodnim pustolovima koji plove izgubljenim morima i otkrivaju čudesna mjesta, pokušat će mladom vojniku vratiti vjeru u život.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.