Jubilej križevačke čunčane čipke na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke, koji je održan od 15. do 17. rujna u Lepoglavi, čunčana čipka iz Križevaca predstavila se jubilarni 10. put, a iduće godine navršit će se 10 godina kontinuiranog i organiziranog čipkarstva u Križevcima.

Nakon prvog sudjelovanja na lepoglavskom festivalu, započele su u Križevcima radionice čipke u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, a zatim i Pučkog otvorenog učilišta, Turističke zajednice, Srednje škole Ivan Seljanec te Zajednice tehničke kulture. Velik broj zainteresiranih svih dobi okušao se u izradi čipke koja se temelji na vezivanju čvorića pomoću dvaju čunaka na koje je namotan konac.

Danas je čunčana čipka prisutna u životu našega grada na mnogim izložbama. Izrađen je suvenir – mapa s čunčanim čipkom, ukrašene su dvije velike pisanice, a kuglice s pahuljicama redovito ukrašavaju križevački advent. U deset godina se od skromnog hobija spontano razvila priča o čipki i čipkaricama koje vrijedno rade stvarajući različite ukrase: motive, slike, nakit i ostale uporabne predmete.

Križevci su na čipkarskoj karti Hrvatske i redovito su u najavama većih izložbi kao jedan od vodećih čipkarskih centara u Hrvatskoj, što se dokazuje stalnim radom i napretkom te sudjelovanjem na izložbama diljem Hrvatske i izvan nje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.