Križevci među gradovima koji ne sufinanciraju nabavu radnih bilježnica – u Hrvatskoj ih je malo

Manje od sedam posto jedinica lokalne samouprave ne sufinancira radne bilježnice osnovnoškolcima i Križevci su među njima. Čak 92 posto gradova u Hrvatskoj, njih 117, i 85 posto općina (362) sufinanciraju nabavu radnih bilježnica i radnih materijala u osnovnim školama, a 35 gradova financijski pomaže i kupnju radnih bilježnica srednjoškolcima. Podaci su to za 2022. godinu i javno su dostupni u Analizi stanja temeljem provedenog upitnika koju Središnji državni ured za demografiju i mlade provodi svake godine.

Razne političke opcije u više su navrata na sjednicama Gradskog vijeća otvarale temu o radnim bilježnicama uz objašnjenje da bi za to kao “grad prijatelj djece” morali osigurati novac. Gradonačelnik Mario Rajn na te je oporbene prijedloge još 2019. odgovarao da novac ulažu u obnovu škola i vrtića. I nama je odgovoreno da je u proteklih nekoliko godina energetski obnovljena zgrada OŠ „Vladimir Nazor“, obnovljeni su sanitarni čvorovi u OŠ Ljudevita Modeca, izgrađena nova dvorana i ove godine provedena kompletna obnova škole Modec te krov na Nazoru. Međutim, treba naglasiti da su obnove Modeca i Nazora financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije i Državnog proračuna.

Pitali smo Grad planira li, po uzoru na druge gradove i općine, sufinancirati kupnju ili na drugi način osigurati besplatne radne bilježnice za učenike osnovnih škola, kao i iz kojeg razloga dosad u proračunu nisu predviđali novac za radne bilježnice. Konkretan odgovor nismo dobili, ali naveli su uslugu produženog boravka za koju izdvajaju 120 tisuća eura godišnje.

Ova usluga doslovce je spas za roditelje koji rade i nemaju gdje i s kime ostaviti dijete prije odnosno poslije nastave. Dakle, kao što možete vidjeti, ulažemo u škole kako bi djeca i nastavnici imali što bolje uvjete za rad. Brinemo za širi standard za sve učenike, koji je proteklih godina uvelike postao i nadstandard. Financiranje radnih bilježnica tek jedan mali segment kojega su i do sada roditelji financirali samostalno. Naravno, ukoliko netko od roditelja ima problema s financiranjem radnih bilježnica za svoju djecu, slobodno se može obratiti u Gradsku upravu i podnijeti zahtjev za financijsku pomoć“, odgovara ured gradonačelnika Rajna.

Među gradovima koji su pronašli način da pomognu roditeljima u nabavci nastavnih materijala je Bjelovar koji sufinancira nabavu s 30 eura po učeniku nižeg i 50 eura po učeniku višeg razreda osnovne škole. Koprivnica je pak za svojih 2303 učenika osigurala bilježnice za pisanje i radne bilježnice i za to iz proračuna izdvojila oko 150 tisuća eura. Zanimljivo je da je među partnerskim tvrtkama i poduzećima koji su pomogli Gradu Koprivnici u nabavi školskih materijala i križevačka tvrtka Radnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.