Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1032

Ljudevit Modec (izvor: krizevci.net)

 

Ljudevit Modec (izvor: krizevci.net)
Ljudevit Modec (izvor: krizevci.net)

Početak emisije posvećen je razgovoru o nezavisnom i aktivističkom novinarstvu u Hrvatskoj. To je nastavak reportaža emitiranih u Krugovima 22. travnja i 2. rujna ove godine. Naime, na posljednjoj tribini ovogodišnjeg, 10. Culture Shock Festivala, 17. travnja, gostovali su predstavnici nezavisnog i aktivističkog novinarstva u Hrvatskoj: Tamara Opačić s portala H-alter.org, elektroničkih novina H-rvacke ALTER-native, Marija Ćaćić iz “Zareza”, dvotjednika za društvena i kulturna zbivanja i Nikola Vukobratović, jedan od dvoje izvršnih urednika hrvatskog izdanja časopisa “Le monde diplomatique”. Raspravljali su o slobodi, demokratičnosti i nezavisnosti novinarstva i medija u Hrvatskoj. U ovim Krugovima donosimo treći, još neobjavljeni “isječak” s te tribine.

Prilog o agronomu, genetičaru i oplemenjivaču bilja Gustavu Bohutinskom, čija je stota obljetnica smrti navršena 12. rujna, u prošloj emisiji nismo stigli zaključiti, pa je produljen za još jedan nastavak, u ovim Krugovima. Prilog o njegovom životu i radu pripremili smo na temelju izvornog znanstvenog članka dr.sc. Marijana Jošta objavljenog u Agronomskom glasniku br. 5 iz 2006. godine.

Viktor Vidović u Križevcima 24. rujna 2014.
Viktor Vidović u Križevcima 24. rujna 2014. (foto: R. Matić)

Od događaja u Križevcima u proteklih sedam dana izdvojit ćemo koncert gitarista Viktora Vidovića, u srijedu, 24. rujna 2014. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige. Od događaja koji tek predstoje najavit ćemo koncert “Trija GIG” koji počinje pola sata nakon ove emisije, a koji na klaviru i saksofonima izvodi djela Mihaela Ivanoviča Glinke, Matthiasa Kranebittera, Borisa Papandopula, Claudea Debussyja i Mirele Ivičević.

Poseban kulturni događaj u Križevcima ovaj tjedan bit će predavanje i izložba povodom obilježavanja 170. godišnjice rođenja Ljudevita Modeca. Tim povodom Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca u suradnji s Povijesnim društvom Križevci pozvat će vas na ovu svečanost u petak, 3. listopada u Malu dvoranu Hrvatskoga doma s početkom u 18:00 sati. Predavači i teme predavanja će biti: Đurđica Tinodi – Školstvo u Križevcima u 2. polovici 19. stoljeća; Tomislav Bogdanović – Kraljevsko visoko gospodarsko učilište od osnutka do 1919. godine; dr.sc. Ivan Peklić – Život i djelo Ljudevita Modeca.

Bit će riječi i o olupini aviona iz Drugog svjetskog rata nedavno pronađenoj u našem podmorju, o tome što je Vlasta Delimar radila u Koprivnici… Najavit ćemo izložbu remek-djela Joana Miróa, koja se na dan ove emisije otvara u Zagrebu. Dan prije ove emisije proslavio je 60 godina međunarodni institut za istraživanja u području nuklearne fizike, CERN, pored Ženeve, pa će nekoliko minuta biti riječi i o toj obljetnici.

Indijski "osvajač" Marsa
Indijski “osvajač” Marsa (izvor: fullonsms.com)

Uz obavezni prilog iz križevačke knjižnice obavezni su i prigodni glazbeni prilozi, a Svemirski kutak prepun je novih vijesti iz svemira, naročito o “invaziji” na Mars. Do Marsa su ovih dana stigle američka i indijska (!) letjelica, što još nije sve, jer prema Marsu juri i jedna “prirodna” letjelica, jedan komet otkriven tek prošle godine. A na Međunarodnu svemirsku stanicu stigla je nova posada.

U Zanimljivostima saznat ćemo koji je najuspješniji musical svih vremena.

Toliko o dijelu sadržaja emisije koji je poznat do ove objave. Neki novi detalji mogući su sve do 18:30 sati kada emisija završava. A počinje 30. rujna u 17:00 sati na 96,6 MHz. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.