Novi naslovi u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

KADA TIJELO KAŽE NE: CIJENA SKRIVENOG STRESA / Gabor Maté; [prevela Mirna Čubranić]. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2020.

Kad tijelo kaže ne impresivan je doprinos istraživanju povezanosti emocija i stresova u životu te tjelesnih sustava koji upravljaju živcima, imunosnim sustavom i hormonima. Može li čovjek doslovno umrijeti od usamljenosti? Postoji li povezanost između sposobnosti izražavanja emocija i Alzheimerove bolesti? Postoji li karakter sklon raku? U ovoj pristupačnoj, inovativnoj knjizi – punoj dirljivih priča stvarnih ljudi – liječnik i spisatelj Gabor Maté pokazuje da emocije i psihološki stres igraju važnu ulogu u nastanku kroničnih bolesti, među kojima su i rak dojke ili prostate, multipla skleroza, Alzheimerova i mnoge druge bolesti…

Crpeći iz podrobnih znanstvenih istraživanja i kliničke prakse dr. Maté daje odgovore na ključna pitanja o vezi između uma i tijela te ulozi koju stres i naš emocionalni ustroj igraju u mnoštvu uobičajenih bolesti. U ovoj nam knjizi autor pruža uvid u to kako bolest može biti način na koji nas naše tijelo upozorava da u našem životu nešto nije u redu kada naš svjesni um to ne može ili ne želi priznati.

BELETRISTIKA

NIKUDA NE IDEM / Rumena Bužarovska; s makedonskog prevela Irena Šentevska. – Sarajevo: Buybook, 2019.

Nakon što je prethodnom zbirkom priča „Moj muž“ postala regionalna književna zvijezda, Rumena Bužarovska novom knjigom pomiče granice kratke forme i potvrđuje se kao možda najbolja autorica ovog žanra na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Nastavljajući tamo gdje je stala s prošlom knjigom, Rumena ovom „proširuje područje borbe“ i u žižu stavlja odnos lokalnog i globalnog, „naših“ i „stranaca“, kao i intrigantne pozicije naših tamo i stranaca ovdje.

Gotovo nemilosrdno oštra, ona majstorski analizira sve balkanske komplekse, jetkim i duhovitim jezikom obračunava se sa endemskom letargijom, kulturom pasivnosti, nečinjenja i krotkog prihvaćanja gotovo nepodnošljivih odnosa i uvjeta života u svijetu u kojem je lažni moral jedino mjerilo, a pakost nacionalni sport.

Suprotno naslovu, autorica ovom zbirkom dobacuje izuzetno daleko.

DJEČJI ODJEL

ZAFRKANCIJE, ZEZANCIJE, SMIJANCIJE I LUDANCIJE / Sanja Pilić; [ilustrirala Branka Hollingsworth Nara ; pogovor Marina Gabelica]. – 3. izd. – Zagreb: Školska knjiga, 2020.

Zbirka veselih, zafrkantskih i jednostavnih priča o svim onim stvarima od kojih se sastoji djetinjstvo. Mali i veliki problemi đačkih ljubavi i čežnji, petica i loših ocjena, želje da se leti ili svira gitara, neželjenih prištića na nosu i sličnih problema. Veseli rukopis sklopljen od niza svakidašnjih zgoda, zezancija, smijancija i ludancija, oslobođen gnjavaže i stereotipne pedagogije, namijenjen je djeci, ali i njihovim roditeljima. Autorica nam poručuje da su ludancije nužne i poželjne u svakodnevnom životu, te da se uz njih jednostavno, lakše i bolje raste.

KNJIGE ZA MLADE

ŠKOLA NA RUBU PAMETI / Tomislav Zagoda; ilustracije Dario Kukić. – Zagreb: Opus Gradna, 2020.

Knjige za djecu pune su svakojakih junaka, ali nijedna nema ovakve kao što su junaci Osnovne škole Žige Klepca Rimca. Postoje brojne škole, ali samo Osnovna škola Žige Klepca Rimca radi prema programu škole za smijeh. Duboko udahnite i uživajte uz Tonija Propadala, Žanu Mravunac, ravnatelja Đuru Živčića, Nikicu Demonju, Sokrata i druge nezaboravne likove ove čudesne knjige!

Tomislav Zagoda (tekst) i Dario Kukić (ilustracije) napravili su knjigu koja donosi osvježenje na domaću književnu scenu za djecu. Riječ je o humorističnom romanu koji plijeni pozornost duhovitim pričama (ulančano povezanima) i raskošnim crtežima u boji koji pojačavaju komični efekt teksta. Šašavi antijunaci (učenici i učitelji) nasmijat će vas do suza.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.