Križevci nadmudrili Koprivnicu i dobili Akademijin zavod

Sad treba pameti – u 2013. s novom ustanovom za istraživanje i znanost. Takvih je zavoda diljem zemlje 29 i u njima razni znanstvenici uz potporu HAZU pripremaju radove, proučavaju literaturu…

Od Nove godine u Križevcima će djelovati Zavod za znanstveni i istraživački rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. To su napokon, nakon ljetne odluke, dogovorili potpredsjednik i tajnik HAZU Jakša Barbić i Pavao Rudan s gradskom i županijskom vlašću. Akademici su obišli i buduće mjesto rada ustanove, u prostoru bivšeg sindikata na prvom katu bivšeg pavlinskog samostana, tik uz župnu crkvu sv. Ane.

Dolazak “tijela” Akademije u Križevce svojevrstan je trijumf nad Koprivnicom, koja je također prije par godina izrazila želju za njegovim domaćinstvom. No, izgleda da je zalaganje saborske zastupnice dr. Marije Vukobratović, prof. Ivana Peklića iz Gimnazije i mr. Renate Husinec iz Matice hrvatske bilo intenzivno i HAZU nije ostavilo dvojbi kome dati zavod, kakvih je u Hrvatskoj već 29. Križevački će imati djelokrug za Koprivničko-križevačku županiju, i u njemu će znanstvenici uz podršku HAZU pripremati radove, proučavati literaturu, držati skupove… Prema zamisli voditelja Peklića, bit će podijeljeni na društvene i prirodoslovne znanosti.
– Rad ovisi o ljudima i njihovu angažmanu, već su u pripremi i radovi za 2013., o 100 godina zavoda za laboratorijska istraživanja VGU i o 200 godina glazbenog obrazovanja u gradu – kaže on. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.