Chomsky i Pollin o klimatskoj krizi

Stručno-znanstveni odjel: KLIMATSKA KRIZA I GLOBALNI ZELENI NEW DEAL: POLITIČKA EKONOMIJA SPAŠAVANJA PLANETA / Noam Chomsky, [Robert Pollin, uz C. J. Polychronioua]

Nova knjiga Chomskog i Pollina sadrži veliku ideju: stabilizaciju klimatskih prilika bez urušavanja društvenog života, uz bolje poslove, poboljšanje životnog standarda i reduciranje siromaštva u svijetu. Katastrofalne posljedice koje će se pojaviti ne obuzdaju li se klimatske promjene podrobno se opisuju u analizama u ovoj knjizi koje su pripremila dvojica autora – Noam Chomsky, već više od pola stoljeća vodeći javni intelektualac na svijetu i Robert Pollin, poznat diljem svijeta kao progresivni ekonomist koji već više od desetljeća predvodi borbu u ime egalitarnog zelenog gospodarstva.

Chomsky snažno podupire globalni program Zelenog New Deala koji Pollin ocrtava u ovoj knjizi pokazujući kako je kriterije za takav program lako postići, čak i kad ih se promatra strogo iz perspektive tehničkih i ekonomskih prepreka koje treba prijeći. Izvan kruga takvih tehničkih i ekonomskih izazova, najveća prepreka na putu do uspjeha upravo je prikupljanje potrebne političke volje kako bi se nadvladali silno veliki interesi i sredstva kojima raspolaže globalna gospodarska grana proizvodnje fosilnih goriva.

Beletristika: NE DANAS / Jose Luis Peixoto

Što učiniti kada vam otac oporučno ostavi putnički avion? Kako se nositi s time da vam u svakoj važnoj životnoj situaciji odjednom počnu ispadati zubi? Koji je jedini prihvatljivi način komunikacije s najboljom kirgistanskom pjesnikinjom? Tko je izmislio ???? i :-(? Tko uistinu piše knjige poznatih autora? Odgovore na ta pitanja daje nam autor (ako to uistinu jesu njegove riječi) ove knjige, koristeći ironiju i humor kao ključne sastojke ove neobične zbirke kratkih priča. „Ne danas“ duhovita je i zabavna zbirka priča Joséa Luísa Peixota, u kojoj se na autoru specifičan način prikazuje presjek generacije mladih Portugalaca koji su odrastali u osamdesetim i devedesetim godinama.

Dječji odjel: GONIČ KROZ LEKTIRU / Andrijana Grgičević

Neobičan je naslov samo prva u nizu posebnosti koje su izdvojile ovo djelo iznad ostalih; zapravo se može reći da je riječ o antiromanu u kojem je nizom inovacija narušena uobičajena i anticipirana romaneskna struktura i naracija. Umjesto klasične naracije pred nama se nižu duhovite opservacije o (ne)pročitanoj lektiri, isprepletene sa stvarnošću koja često pročitanom djelu dodijeli neočekivano dodatno tumačenje. Ovaj roman nema ni uobičajenog glavnog junaka, nego je to cijeli razred, točnije učenici tog razreda koji su ”lažnim imenima” potpisali svoje iskreno mišljenje o lektiri čime je postignuta autentičnija intonacija, a pitanje protagonista uzdignuto do razine gdje pojedinačno postaje opće – odraz cijelog naraštaja. Iako napisano za djecu, ovo bi djelo moglo poslužiti kao ozbiljno polazište za promišljanje o tome kako pristupiti obradi lektire, tom vječnom kamenu spoticanja, jer osvjetljava problem iz različitih očišta, poglavito onih dječjih, kojima se lektira prečesto postavlja kao djeci mrska nužnost, a ne kao put prema čitanju kao životnoj navici koja osvjetljava potencijale, povezuje svjetove i otkriva čaroliju svijeta.

Odjel za mlade: SKANDAR I FANTOMSKI JAHAČ / A. F. Steadman

Skandar Smith ostvario je svoj san: uči za jahača jednoroga. No, na početku njegove druge godine u Gnijezdu javlja se nova prijetnja. Netko ubija besmrtne divlje jednoroge, proročanstvo upozorava na strašnu opasnost, a elementarne katastrofe počinju razarati Otok. U međuvremenu, Skandarova sestra Kenna žarko mu se želi pridružiti i Skandar je odlučan pomoći joj u tome, bez obzira na sve. Dok se oluja sprema, može li Skandar otkriti kako spriječiti uništenje Otoka prije nego što bude prekasno?

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.