Županijski Zavod za hitnu medicinu građane educirao o oživljavanju

U koprivničkom centru Supernova prošlog je vikenda u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije održana je edukacija građana o osnovnom održavanju života, odnosno oživljavanju.

Edukaciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je zahvalio djelatnicima Zavoda na podizanju svijesti u javnosti o spašavanju života. Građani su mogli na lutki isprobati davanje umjetnog disanja, vanjsku masažu srca i korištenje automatskih vanjskih defibrilatora, a kroz usvajanje navedenih vještina mogu biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba. Kao što poručuju iz Zavoda, od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna, a građani su kod 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje žrtve povećava se za dva do četiri puta.

Osnovni ciljevi ove akcije su promicanje važnosti ranog oživljavanja, edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja s i bez AVD uređaja te povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora. Ukupan broj reanimacija na području Županije u 2017. godini 223. Kolapsu pacijenata je u 45,74 posto slučajeva svjedočio očevidac, a od toga je laičko oživljavanje započeto prije dolaska hitne medicinske službe u 32 posto slučajeva. Na razini Europske Unije postotak laičkog oživljavanja kreće se između 40 i 76 posto.

Djelatnici Zavoda educirali su građane kako je važno da u slučaju iznenadnog srčanog zastoja odmah krenu sa reanimacijom pacijenta jer je slijed događaja nakon prestanka rada (tj. kucanja) srca prilično brz. Mozak prestaje funkcionirati već nakon 7-8 sekundi te nastupa gubitak svijesti, svi mišići omlohave, osoba se ruši, a prestaje i disanje. U ovakvom stanju potpunog “mirovanja” najprije nastrada mozak. Već nakon 5 minuta nastupaju nepovratna oštećenja moždanih stanica, a čak u slučaju ponovne uspostave svih životnih funkcija. Pomoć u ovakvim situacijama postoji, a radi upravo o reanimaciji. Umjetnim postupkom pritiskanja prsnog koša izvana (kompresijama) može se donekle uspostaviti protok krvi po tijelu, čime se produžuje preživljavanje tkiva, ali i poboljšava uspješnost hitne medicinske pomoći. U najboljim uvjetima reanimacija izvan bolnice uspijeva u oko 30 posto slučajeva, premda ne treba zaboraviti činjenicu da je bez reanimacije uspjeh uvijek nula, a što se može postići samo ako velik broj laika ovlada tehnikom reanimacije.

Prilikom oživljavanja naglasak se, osim na vanjsku masažu srca, usmjerava i na korištenje AVD uređaja, koje mogu koristiti i laici. Nakon 30 kompresija i dva upuha zraka odmah se pristupa defibrilaciji AVD-om, a postupak oživljavanja obustavlja se samo ako se bolesnik počne buditi (miče se, otvara oči, diše normalno).

Važno je spomenuti kako su automatski vanjski defibrilatori u našoj Županiji postavljeni u ulaznom prostoru zgrade Županije, na bazenima Cerine, u policijskoj postaji i željezničkom kolodvoru Koprivnica, u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Đurđevac te u Domu za starije i nemoćne Koprivnica.

“I vi možete biti heroj i spasiti nekome život. Nemojte se bojati upotrijebiti ruke i biti jedan od važnih karika u lancu preživljavanja.“

Vezano

Komentari su zatvoreni.