[FOTO] Križevčani osvojili i bajkovite Visoke Tatre

Pedeset planinara posjetilo je prošloga tjedna Slovačku i Visoke Tatre na pohodu koji je organiziralo PD Kalnik Križevci. U šest izletničkih dana, Križevčani i nekoliko članova HPD Bilo i PD Pevec iz Koprivnice propješačili su oko 85 km, savladali oko 3000 metara nadmorske visine i uživali u prirodi i dobrom društvu. Posjetili su Nacionalni park Slovački raj, kanjon rijeke Suha Bela, a devetnaest hrabrijih prošlo je feratom Kisely potok.

Sucha Bela je najveća i najpoznatija klisura u slovačkom raju. Pješačenje ovdje čini zabavnijim korištenjem ljestava, lanaca, šetnica i mostova koji vam pomažu da se krećete kroz potoke i vodopade dok se krećete putem. Dobre čizme za planinarenje su apsolutno neophodne za kretanje po klizavom kamenju“, ispričao nam je organizator ove rute Zlatko Mustić. Planinari su obišli dolinu u kojoj se u 19. stoljeću kopalo zlato i bakar, divili se atraktivnom Velikom vodopadu (Obrovský vodopád), osvojili 2494 metara visok Vrh Krivan u Nacionalnom parku Tatra, jedan od najviših vrhova Slovačke i Karpata, a posjetili su i Krakow te Lyptovski Mikulaš, rodno mjesto izumitelja nalivpera i konstruktora aviona Slavoljuba Penkale, čiji suradnik i prvi pilot njegovog aviona na motorni pogon u Hrvatskoj je bio Križevčanin Dragutin Novak.

Među atraktivnijim izletima na ovoj slovačkoj turneji bilo je penjanje na 2314 metara visoko Bistre Sedlo. U sedmosatnom pješačenju do vodopada Skok koji čini jedan od najviših slapova u Tatrama, penjali su se uz pomoć lanaca. Posebno dojmljiva su, pričaju, planinska jezera.

Čarobno je, tamo se nalazi gotovo savršeno okruglo jezero Okruhle. Njegove su oštre krivulje otkrivene nakon što su se ledenjaci otopili na kraju posljednjeg ledenog doba, prije samo 10 tisuća godina. Odatle smo se penjali preko 200 metara nadmorske visine kroz izazovne serpentine u krhotinama stijena koristeći lanac sve dok nismo stigli do uskog stjenovitog prolaza i do vrha“, objašnjava Zlatko. Da je priroda prelijepa, slaže se i Križevčanka Ana Mušlek, još uvijek pod dojmom ovog putovanja i, kaže, divnih ljudi.

Iako nas Visoke Tatre nisu počastile vidicima koje sam očekivala zbog oblaka i kiše, one su me svejedno oduševile. Posebne su i bajkovite, u jednom trenutku sakrivene među gustim oblacima, a već u drugom trenutku u potpunosti otkrivene. Obiluju bogatim krajolikom – kanjonima, ledenjačkim jezerima, vodopadima, šumama, vrhovima… Upoznali smo i grad u kojem smo bili smješteni, Poprad kao i poljski Krakow, u kojem smo proveli jedan dan. Meni osobno nije bilo zahtjevno, iako sam se po prvi put susrela s nekim dijelovima planinarskih staza koje dosad nisam imala priliku proći. Sve u svemu, boravak u prirodi ima svojih prednosti“, otkriva križevačka planinarka koja je ovog ljeta odlučila godišnji odmor provesti malo drugačije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.