Objavljen humoristično-povijesni roman Petra Babića „Naše velko spraviŠČe“

U zagrebačkoj nakladi „Jesenski i Turk“ ovaj je mjesec iz tiska izašao novi autorski roman križevačkog kroatista i književnika Petra Babića, s naslovom „Naše velko spraviŠČe“ i podnaslovom „desertni roman s izvornim geografskim podrijetlom“. Riječ je o trećem romanu ovog četrdesetdevetogodišnjeg profesora hrvatskog jezika i književnosti, nakon romana-svaštare „Abecedarij“ (Naklada MD, biblioteka Quorum, Zagreb, 1997.) i roman-novina „Babylondon“ (Matica hrvatska – Ogranak Križevci, 2001.).

Roman je inspiriran pučkom kazališnom predstavom koja tradicionalno po „Križevačkim štatutima“ u sklopu trodnevnog „Križevačkog velikog spravišča“ svake godine već desetljećima uprizoruje legendu pomirbe, svatova i svađe kalničkih šljivara i križevačkih purgera. Autor u „sedam kniga“ organiziranih na gotovo četiri stotine stranica pripovjedački oslikava „niz zapleta, komičnih, farsičnih i grotesknih scena uronjenih u hektolitre vina, koje pomaže iskrenju karaktera, nepredvidljivostima i napetostima“, prema riječima urednika izdanja Krune Lokotara.

– Osim finog stila koji čuva i autentičnost i arhaične slojeve jezika, Babić je knjigu opremio s nekoliko stotina fusnota koje su mala enciklopedija križevačkog kraja i njegovih istaknutih ljudi sve do današnjih dana, pa još dodao i rječnik kajkavizama i grafičke priloge i stvorio jedinstvenu kombinaciju renoviranog povijesnog romana i etnološkog zbornika, ističe Lokotar u uredničkom osvrtu.

Babić je osnovnu i srednju školu završio u Križevcima, a kroatistiku diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uvršten je u antologiju nove hrvatske proze devedesetih Igora Štiksa i Dalibora Šimprage „22 u hladu (Celeber, Zagreb, 1999.), knjigu kritika Seada Begovića „Književna otkrivenja“ te razne godišnjake, zbornike i preglede. S novinama „Babylondon“ izvodio je performanse na Književnom petku, Festivalu prvih ZFF-a (posebna pohvala žirija), Bjelovaru, Đurđevcu, Koprivnici i Zrenjaninu.

Suautor je u zajedničkoj zbirci proze Pet autora traži naslov (KVARK&Dataart+, Čakovec, 2005.). Nagrađivan je na natječajima za kratku priču Pričigin – Split, Galovićeve jeseni – Koprivnica, Slavko Kolar – Čazma, Zlatko Tomičić – Karlovac i Stjepan Kranjčić – Križevci. Priče su mu prevođene na strane jezike i objavljivane u raznim časopisima i novinama (Republika, Vijenac, Večernji list, SFeraKon, Biber) te internetskim portalima. Član je Društva hrvatskih književnika. Živi i radi u Križevcima kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.