Večeras nova izložba na Križevačkom likovnom ljetu

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u sklopu 5. Križevačkog likovnog ljeta večeras se otvara izložba Stjepana Katića “Memento”, rađena novom slikarskom metodom na platnima različitih formata, nazvanom Katić/Njavro metoda. Križevačka publika Katićev rad upoznala je lani kad je predstavio sedamdeset pet metara dugu sliku 1000 RUŽA – Pocvijećeni put u Eden.

Cilj ovog projekta bio je prilagoditi današnje mogućnosti slikarstva, prije svega meni i mojim afinitetima izražavanja te dati počast jednoj od najljepših, najosjetljivijih, najstarijoj slikarskoj tehnici – pastelu, koja je djelomično crtež, a djelomično slika – učiniti je slikom, postaviti na platno te uramiti bez stakla, onako neposrednu, stabilnu, punu pigmenata, trajnu, da se npr. “prašina s krpom može brisati s nje“, što do sada nije bilo poznato, bar prema detaljnim internetskim pretraživanjima i objavama“, rekao je autor o izložbi.

Ovaj zaprešićki slikar, rođen 1959. godine u Čapljini, od 1978. godine živi i radi u Zagrebu, a od 1984. živi u Zaprešiću, uspio je stvoriti impresivan slikarski opus različitih tematika u različitim slikarskim tehnikama. Slikar je i crtač veduta, pejzaža, mrtve prirode, sakralnih motiva te portreta i to u slikarskim tehnikama – ulju, akvarelu, ugljenu, olovci, kombiniranim tehnikama, a posebno u pastelu. Večerašnja izložba je Katiću je 49. samostalna i izložit će 49 radova, mogu se pogledati do 29. srpnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.