Predstavljeni rezultati projekta razvoja stambene zadruge u Križevcima

Prošli tjedan u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je završna konferencija projekta „Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” u organizaciji Grada Križevaca, Zadruge Otvorena arhitektura i Zadruge za etično financiranje. Križevci će kroz pilot projekt za potrebe stambene zadruge prenamijeniti gornje etaže spavaonice u bivšoj vojarni.

– Projekt je započeo u prosincu 2021. godine, a traje do ovoga četvrtka. Osnovne aktivnosti u ovome projektu bile su edukativne, provedbene i promotivne aktivnosti. Cilj projekta bio je razvoj preduvjeta potrebnih za realizaciju modela stambenih zadruga u Hrvatskoj te testiranje tog modela na projektu u gradu Križevcima, projektne aktivnosti opisao je upravitelj Zadruge Otvorena arhitektura Ivan Vadanjel.

Tijekom projekta u Križevcima je provedeno šest radionica sa zainteresiranim građanima o funkcioniranju, osnivanju i vođenju stambenih zadruga, izrađen je program i idejno rješenje buduće stambene zgrade prema idejama stanara, izrađena je studija izvodljivosti, a trenutno se izrađuje projektna dokumentacija i razrađuju mogućnosti financiranja projekta rekonstrukcije.

Sljedeći korak je, pojasnio je upravitelj Vadanjel, osnivanje stambene zadruge, definiranje financijske konstrukcije te potpisivanje ugovora o pravu građenja.

– Bitno je da ovaj projekt, koji je konceptualno osmišljen u Križevcima, dođe u fazu pune implementacije. Kako bi se to dogodilo potrebno je naći adekvatne izvore financiranja, i tu će Zadruga za etično financiranje imati ulogu da se financiranje radi u dva smjera, pojasnio je upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras ideju da se pilot projekt prijavi na specijalizirane fondove Europske unije, ali i u dogovoru s financijskim ustanovama radi na financiranju ovog prvog konkretnog projekta.

– Pitanje stambenog zbrinjavanja pitanje je koje mnoge jedinice lokalne samouprave ističu kao problem. Pogotovo prema našim ciljanim grupama kada bi voljeli mlade ljude što više motivirati za život i rad u malim sredinama. Mislim da je svaki iskorak iz uobičajene paradigme, kvalitativni doprinos gradnji zajednice, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn, zahvalivši na suradnji na ovom projektu i napomenuvši kako je i ovaj projekt pokazatelj koliko grad sluša svoje građane.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.