Grad i Županija uputili primjedbe na novu podjelu vodovodnih poduzeća

Završilo je javno savjetovanje o nacrtu Uredbe o uslužnim područjima i Grad Križevci je, ovaj put u jednoj rečenici, uložio prigovor. Pozvali su se na zaključak i stajalište Gradskog vijeća s 9. sjednice u rujnu prošle godine i predložili da područje Vodnih usluga d.o.o. Križevci ostane samostalno uslužno područje s obzirom na to da društvo ispunjava sve kriterije, ciljeve i uvjete iz Zakona o vodnim uslugama te zatražili da, zbog vremenskog odmaka i značajnih pomaka kod vodnih isporučitelja, referentna godina umjesto 2018. bude godina provedbe ove Uredbe.

Radi se o novoj uredbi, identičnoj onoj koju je Vlada donijela u prosincu 2021., a Ustavni sud ukinuo u veljači ove godine i prema njoj bi križevačke Vodne usluge trebalo preuzeti poduzeće Koprivničke vode bez ikakve naknade. Vlada RH ne odustaje od ideje da lokalne vodne isporučitelje preuzmu veći pa bi Koprivničke vode kao uslužno područje 3 obuhvaćale gradove Koprivnica i Križevci te općine Drnje, Đelekovec, Gornja Rijeka, Hlebine, Kalnik, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

Svoj komentar na Vladin prijedlog ostavila je i Koprivničko-križevačka županija, i to za križevačke Vodne usluge i za đurđevačke Komunalije koje bi po novom trebao preuzeti Bjelovar. Podržali su zaključak Skupštine društva Vodne usluge d.o.o. čiji su članovi predstavnici pet jedinica lokalne samouprave jednoglasnog stava o zadržavanju statusa vodnog isporučitelja za jedinstveno i zasebno uslužno područje. U obrazloženju prigovora, Županija se pozvala na Zakon o vodnim uslugama i iskazala i zabrinutost za dostizanje ciljeva propisanih Zakonom jer novi Nacrt uredbe i dalje nije u najboljem interesu za građane, a posebno iz razloga moguće nepriuštivosti u odnosu na moguće poskupljene cijene vodne usluge.

Temeljem rješenja Ustavnog suda RH, koji je prošlu Uredbu Vlade ukinuo kao protuzakonitu i protuustavnu, Vlada RH novu Uredbu treba donijeti do 15. srpnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.