Bazen se ipak otvara – Evačić: Razgovor ide u smjeru da Grad preuzme kupalište

Križevački bazen otvorit će se 5. srpnja, potvrdio nam je koncesionar Željko Evačić nakon razgovora s gradonačelnikom Marijom Rajnom, no ove će godine napuniti samo mali jer veliki ima takva oštećenja da zahtijeva veću ulaganja i obnovu. “Ovo je kompromis kako bi se mogla organizirati škola plivanja. Dugo već upozoravam da se bazeni trebaju obnoviti, nije dovoljno samo krpanje i bojanje kako se to radilo prijašnjih godina. Puknuto je dno velikog bazena, voda curi i neprestano je treba nadolijevati pa se ne uspijeva ni zagrijati. I mali bazen je oštećen, ali za ovu sezonu i školu plivanja ćemo ga osposobiti“, rekao nam je Evačić.

I gradska vlast želi riješiti situaciju s bazenom, potvrdio nam je to gradonačelnik Rajn na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradskog vijeća, pitali su ga i vijećnici, a kompletnu obnovu bazena i kuglanu najavio je, podsjetimo, i u svom programu uoči zadnjih lokalnih izbora. Nakon ovotjednog sastanka, dugoročnog rješenja još nema, ali dogovorili su, kaže Evačić, da u jesen sjednu i razgovaraju o tome kako će dalje

Razgovor ide u smjeru da Grad preuzme bazen, a ja ostanem u najmu ugostiteljskog objekta. Jasno je da je Gradu lakši pristup sredstvima raznih fondova kojima bi se bazen konačno mogao potpuno obnoviti. Spreman sam na razgovor i rješenje koje će biti najbolje za sve, prvenstveno za građane“, poručio je koncesionar. Ulaznice će se prodavati po cijeni od 1.5 eura za djecu i 2 eura za odrasle.

Križevci imaju kupalište od sredine prošloga stoljeća, od 1952. kad je prvi gradski bazen, ovalnoga oblika, nazvan dječjim ili malim bazenom, sagrađen na močvarnom zemljištu uz nekadašnji ribnjak na inicijativu nekadašnjih gradskih otaca i prvih rukovoditelja Komunalnog poduzeća. Tu su mnogi Križevčani prvi put proplivali, a građen je dobrotvornim radom građana i svojevrsni je graditeljski pothvat jer je u močvarno tlo usađeno više od 200 hrastovih trupaca na koje su postavljene daske i kamene ploče, pa je cijeli bazen zapravo viseći. Dvije godine kasnije, 1954., sagrađen je i olimpijski (doduše malo kraći) prema projektu zagrebačkog graditelja ing. Miroslav Plivelić. Malo se koji gradić, čak i u Europi, u to doba mogao pohvaliti da ima dva gradska bazena.

Sljedeće godine je sedamdeset godina od vaterpolo utakmice mladih reprezentacija tadašnje Jugoslavije i Egipta, koja je odigrana povodom otvorenja na novom križevačkom bazenu, a bilo bi sjajno da se sjećanje na takav važan međunarodni sportski događaj obilježi na preuređenom kupalištu, kakvo Križevčani trebaju i zaslužuju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.