Gradski muzej Križevci dobiva tri Sanaderove zaplijenjene slike

Gradski muzej Križevci dobit će u trajno vlasništvo tri umjetnička djela koja su oduzeta bivšem premijeru Ivi Sanaderu, odlučilo je to Hrvatsko muzejsko vijeće, a potvrdila nam ravnateljica muzeja Tea Hatadi. Podsjetimo, kod Sanadera je pronađeno više od 350 umjetnina, no prema presudi Vrhovnog suda u predmetu Fimi-media oduzeto je njih dvanaest. Slike su vrijedne 240 tisuća eura i postale su vlasništvo Republike Hrvatske. Umjesto na dražbu, odlučeno je da će biti dostupne građanima i raspodijelit će se u šest hrvatskih muzeja.

Jako smo sretni i drago nam je jer nas je Muzejsko vijeće izabralo među svim muzejima u Hrvatskoj. To je potvrda da dobro radimo. Čim umjetnine stignu u naš muzej, priredit ćemo izložbu i pokazati ih javnosti“, rekla je ravnateljica Hatadi.

Križevci će dobiti dva djela Tihomira Lončara i jedno nepoznatog autora, četiri djela Vlahe Bukovca smjestit će se u njegovu rodnu kuću, danas galeriju Kuća Bukovac dok će radove Celestina Medovića, Emanuela Vidovića, Antuna Motike i Ivana Lackovića Croate dobiti Muzej grada Splita, Umjetnička galerija Dubrovnik, Muzej suvremene umjetnosti Istre i Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.