[FOTO] Danom sv. Marka Križevčanina otvoreni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Programom sv. Marku Križevčaninu u čast, misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Spomenke Milić u Križevcima su u četvrtak 25. svibnja 2023. započeli četverodnevni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Manifestacija je započela pozdravima domaćina župnika križevačke župe sv. Ane preč. Stjepana Sovičeka. Sv. Marku posvećen književni i molitveni program izvela je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodinova iz Splita s. Marija Andrijana Mirčeta. Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je zbor župe sv. Ane Križevci.

Program je nastavljen u Likovnoj galeriji križevačkoga Gradskog muzeja otvorenjem novoga izložbenog ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji su ove godine organizatori povjerili splitskoj akademskoj slikarici sestri milosrdnici Zdravki Spomenki Milić. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija, uglavnom akrila na platnu, portreta gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 7. lipnja, a koju je peti put osmislilo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati bogat katalog na 40-ak stranica. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, i četrdesetak slugu i službenica Božjih za koje se vode procesi te su prikazani svi portreti proglašenih duhovnih velikana naslikani za izložbu. Nakon zatvaranja u Križevcima, tijekom godine izložba će biti postavljena u petnaestak hrvatskih gradova i mjesta te u BiH.

U svečanosti su sudjelovali koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. koji je i organizirao izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sama autorica. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol programu dali su sopranistica Dunja Rebić i gitarist Mihael Rebić. Kroz program je uime domaćina i organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.

Vezano

Komentari su zatvoreni.