[FOTO] Nazorovci “odveli” Šenou hrvatskim učenicima u Mađarsku

Članovi Čitateljskog kluba iz škole “Vladimir Nazor” predstavili su u petak u Pečuhu svoj grad, zemlju i Augusta Šenou svojim kolegama, a priredbu je pratila i hrvatska redakcija mađarskog nacionalnog radija. Učenica Iva Lelić održala je prezentaciju o Hrvatskoj i Križevcima, Eva Polimac Martić prezentirala je zanimljivosti iz života Augusta Šenoe, učenici članovi Dramske skupine odigrali su igrokaz Postolar i vrag, Leona Božičević izvela je monolog Kuga, a Lana Večerin pripovijedala je Kamene svatove uz kamishibai. U goste su odnijeli i dioramu Kugine kuće, jednu od pet diorama koje su učenici izrađivali na temelju povjestica.

Dio je to književnog projekta “Pisac u gostima”, a ideja je da učenici dublje upoznaju lik i djelo pojedinog pisca, adaptiraju odabrano književno djelo u više različitih formi kako bi ga približili svim učenicima, a posebno onima kojima čitanje nije omiljena aktivnost te da na posljetku „odvedu pisca u goste“ u hrvatsku školu u inozemstvu. Cilj je kroz književnost i čitanje povezivati učenike u domovini i u susjednim zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina. Za prvu godinu odabrana je suradnja s hrvatskim vrtićem, osnovnom školom, gimnazijom i učeničkim domom Miroslava Krleže u Pečuhu.

Učenici su početkom godine proučavali biografiju Augusta Šenoe koji je u Pečuhu polazio gimnaziju i studirao. Čitali su njegova djela i odabrali Povjestice za adaptiranje u različitim književnim formama. Na kraju su rezultate svog rada prezentirali učenicima baš u Pečuhu“, ispričala nam je knjižničarka Andrea Katanović Babić koja je osmislila i vodila projekt u suradnji s učiteljicom hrvatskoga jezika Selinom Golec Petrović.

Uz posjet školi, prezentiranje programa i druženje s kolegama, učenici su posjetili i Hrvatski književni klub „August Šenoa“, obišli izložbu Zlatno doba Zsolnaya u Zsolnay kulturnom centru i obišli centar Pečuha. Iduće godine projekt se nastavlja, a Nazorovci će pobliže upoznati, a zatim i odvesti u goste nekog drugog pisca. Sudjelovalo je 32 učenika 5. do 8. razreda. U pratnji je bio i ravnatelj Igor Brkić koji je s ravnateljicom mađarske škole dogovorio uzvratni susret hrvatskih učenika iz Mađarske.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno