[FOTO] U Križevcima danas otvoren put do zvijezda

Simboličnim rezanjem vrpce, troje križevačkih učenika danas je u podne otvorilo zvjezdarnicu u Križevcima, najmoderniju u Hrvatskoj. Riječ je o projektu SPARK vrijednom 3 milijuna kuna koji je sufinanciran iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, uz partnere Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradsku knjižnicu “Franjo Marković” i Grad Križevce da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Namjera nam je potaknuti mlađe uzraste da istražuju prirodu, a direktni doživljaj ljepote Svemira je najbolji način uvođenja u znanost. Zgrada je spomenik ideje kozmosa i inspiracija za nove generacije“, poručio je voditelj projekta dr. sc. Andrej Dundović. A nova zgrada na Trgu svetog Florijana promijenila je vizuru grada i postala atraktivna lokacija za sve buduće goste i turiste. Grad je od početka podržavao ovaj projekt, a gradonačelnik Mario Rajn pozdravio je sve buduće suradnje škola i fakulteta s Kozmološkim centrom, jedinstvenim u Hrvatskoj, kojem je središte upravo u novoj zvjezdarnici.

Na svečanosti su bili predstavnici obrazovnih institucija, gradski pročelnici i vijećnici, župan Darko Koren i načelnici općina i brojni građani. Svi oni razgledali su zvjezdarnicu i vrijedan teleskop koji se nalazi ispod petometarske astronomske kupole koju je izgradila lokalna tvrtka. Zvjezdarnica je otvorena i za građane, a danas je mogu razgledati uz stručno vodstvo. Vrhunac ovog, za Križevce važnog dana, bit će večeras od 20 sati kad će pod zvjezdanim nebom Gradski tamburaški orkestar uz maestra Igora Kudeljnjaka izvesti Svemirski koncert.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci. 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.