10. Crosscity Buckets iza kulisa: „Želimo krcate tribine i žestoko navijanje na FIBA 3×3 Križevci”

Nadolazeći vikend u Križevcima obilježit će 10. Crosscity Buckets – turnir u uličnoj košarci koji je posljednjih godina stekao iznimnu popularnost u Križevcima, ali i regiji. Ambijent gimnazijskog igrališta poseban je za mnoge igrače i posjetitelje, a organizatori iz udruge Ulica, To Smo Mi (Dejan Hrlec, Tomislav Maslić, Admir Sinani, Ivan Mušlek i Stjepan Benković) svake godine pomiču granice vezane za kvalitetu turnira.

Ovogodišnji turnir tako će pobjedničku ekipu odvesti na FIBA Quest “PRO 3×3 Tour” finale Otvorenog prvenstva Hrvatske koje se održala u pulskoj Areni. Pobjednik pulskog finala, pak, odlazi na kvalifikacije FIBA 3x3World Tour Masters u Parizu. Također, nagradni fond ove je godine rekordnih 17 tisuća kuna, a kao još jedna novina uveden je Family 3×3 Day koji će nositi ime u spomen na Danijela Ribu Crnjaka, tako da će turnir kroz dva dana održavanja dati pobjednike u čak pet kategorija.

Organizacija ovakvog turnira traje mjesecima, a kako je protekao cijeli proces iza kulisa i o koliko se zahtjevnom poslu radi, za naš je portal ispričao Admir Sinani, predsjednik udruge Ulica, To Smo Mi.

“Puno posla, a nigdje para. Imamo gladne oči i redovito veće želje od proračuna, stalno nam nove ideje padaju na pamet i teško ih odbijamo, tako da nakon turnira redovito ubacujemo vlastitu lovu da imamo za održavanje računa udruge i Internet bankarstva (smijeh). U deset godina prevalili smo put od lokalnog haklerskog turnira do jednog od najozbiljnih FIBA 3×3 natjecanja u državi. Osnovali smo udrugu Ulica To Smo Mi, tu smo nas petorica (Dejan Hrlec, Stjepan Benković, Tomislav Maslić. Ivan Mušlek), a ima i dosta ekipe koja nam pomaže sa strane (Danijel Rešetar, Matija Kurpez, Karlo Podhraški i drugi).”

Jedan od prošlogodišnjih sastanaka članova udruge Ulica, To Smo Mi – Dejan Hrlec, Ivan Mušlek, Tomislav Maslić, Admir Sinani i Stjepan Benković

Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate prilikom organizacije turnira koji okuplja pregršt ponajboljih regionalnih ekipa?

“Tri su ključna izazova, financijska konstrukcija, okupljanje jakih ekipa i vremenska prognoza. Prema istraživanjima Međunarodnog olimpijskog odbora, 3×3 košarka je najpopularniji i najbrže rastući urbani sport u svijetu, ima preko 250 000 000 registriranih igrača, igra je ušla među Olimpijske sportove, a to prepoznaje sve više nacionalnih sponzora i brandova. Ukratko, sve je više turnira u Hrvatskoj, novčane nagrade brutalno rastu, tako da treba ostati konkurentan, sadržajan, bitna je specifična lokacija, ali i lijepo vrijeme da se može iskoristiti cijeli potencijal događanja na otvorenome.

S obzirom na prijavljene ekipe, ovo će biti najjače izdanje Crosscity Bucketsa. Je li teško privući takve ekipe?

“Velik je izazov dovesti najjače ekipe, barem s područja Hrvatske, ali ciljamo na regiju i šire, pa smo ove godine doveli reprezentacije Mađarske do 23 i 20 godina, Pirot koji je jedna od najjačih ekipa u Srbiji (samim time i u Europi), tu je reprezentacija Hrvatske, prvaci Hrvatske. To je druga razina košarke, svi asistiraju, zakucavaju, igraju i obranu i napad, driblaju i šutiraju, sve se odvija super brzo, iznenađenja se dešavaju i zbog toga publika voli 3×3 košarku.

Bez obzira na nagradni fond, ekipe traže izlaz na najjače razine FIBA natjecanja popust Challengera i Mastersa, a tamo se dijele deseci tisuća eura. Upravo iz tog razloga i mi smo krenuli tim putem, pobjednik FIBA 3×3 Križevci ove godine ima direktan ulazak u finale Otvorenog prvenstva Hrvatske koje se igra u pulskoj Areni, a tamnošnji pobjednik putuje u Pariz.”

Koliko je teško osigurati financijsku stabilnost turnira, posebno u okvirima krize zbog pandemije i nedavnih porasta cijena?

“Zapravo je teško pronaći slobodno vrijeme, a ne sponzore. Tu najviše grize kolega Maslić koji me zove svaki dan od 7 ujutro dok ispija kavicu i traži sponzore po gradu (smijeh). I tako nas dvojica mjesecima održavamo „ljubavni“ odnos prema turniru, maštamo, živčanimo, ali i vrlo konkretno razrađujemo ideje. Maslića želim istaknuti jer ima energiju sukladnu svojoj dvometraškoj pojavi, na terenu kao igrač je hodajuća nervoza, ali izvan njega je vrhunski sportski djelatnik neizmjerne energije i to možete vidjeti u praksi na našem turniru, u klubu Radnik, a vidim da je i počeo ulaziti u razne sportske odbore. Političari, prste dalje! (smijeh).

Tomislav Maslić

Imamo zaista stabilne sponzore, većinom križevačke tvrtke, mnogi od njih nas prate godinama. Ima bivših haklera, košarkaša, nogometaša, ljubitelja sporta te doslovno ljudi koji vole Križevce i podržavaju projekt za koji su procijenili da je na zdravim temeljima. Tu je i nezaobilazna podrška Grada Križevaca koji je turnir podržao kao manifestaciju što nam puno znači.”

Jedan od noviteta je i nagrada za publiku. Možeš li nam otkriti o čemu će se tu raditi ili to čuvate za dan turnira?

“Publika je maksimalno uključena u događanje, dijelit će se značajne nagrade. 3×3 košarka upravo na publici i atrakciji gradi svoju bazu, igrači ne odlaze u svlačionice nakon tekme nego sjede s publikom, slikaju se s fanovima, DJ pušta muziku i zabavlja gledatelje, ove godine ćemo na teren dovesti ulične plesačice iz Zagreba kao i lokalni plesni studio. Bit će tu pregršt zabavnog programa, subota i nedjelja na gimnazijskom igralištu, dovedite klince, izvedite psa, povedite partnera, obitelj, bit će jako uzbudljivo.

Vrlo bitno, osim profesionalne gumene podloge, po prvi puta postavit ćemo montažni koš i specijalnu LED rasvjetu s konstrukcijom za cijeli teren, bit će atraktivan audio i vizualni doživljaj za ekipe i publiku.”

Ove godine još je jači naglasak stavljen na Kids Day, a mjesta na istome popunjena su vrlo brzo.

“Dječji 3×3 dan smo pokrenuli prošle godine u suradnji s košarkaškim klubom Radnik. Predsjednik kluba Dominik Nervo je igrao 3×3 turnire i osvajao Crosscity Buckets, trener mlađih kategorija Ivan Svoboda i dalje je jedan od ozbiljnijih 3×3 igrača u Hrvatskoj, Saša Šikić godinama odlično radi s klincima, tu je i Bojan Hrandek koji je od prvih dana dio turnira.

Svi oni ulažu jako puno energije u KK Radnik, a mi smo tu kao turnir dali platformu klincima da haklaju na ulici na profesionalnom 3×3 terenu, uz semafor, suce, muziku, publiku, setup je isti kao za seniore. Imamo cilj da se klinci vrate na ulicu, starim haklerskim koševima, želimo potaknuti druženje na otvorenom i da im sport bude zabavan.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.