Rajn u Bruxellesu o Križevačkim sunčanim krovovima

Event Photography by Dani Oshi. Covenant of Mayors Europe 2023 Conference. Brussels, Belgium. Thursday, March 30, 2023

Na godišnjoj konferenciji Sporazuma gradonačelnika za energiju i klimu u četvrtak u Bruxellesu sudjelovao je i gradonačelnik Mario Rajn koji je govorio o “Križevačkim sunčanim krovovima” i uključivanju građana u takve projekte. Europska komisija pokrenula je Sporazum gradonačelnika još 2008. kako bi podržala gradove i regije u ostvarivanju klimatskih i energetskih ciljeva EU-a. Ovogodišnja konferencija usredotočila se na lokalni odgovor na energetsku krizu, raspravljalo se o tome kako se pokazalo da su upravo gradovi predvodnici europske energetske tranzicije i kako ti napori mogu postati dugoročne strategije za prilagodbu stilova života na klimatske promjene. 

Event Photography by Dani Oshi. 2023.03.40 Covenant of Mayors Europe 2023 Conference. Brussels, Belgium. Thursday, March 30, 2023

Na događaju su govorili potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, povjerenica za energetiku Kadri Simon i potpredsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas. U sklopu konferencije organizirana su dva panela na kojima je devet gradonačelnika iz cijele Europe predstavilo mjere koje su njihovi gradovi poduzeli kako bi kratkoročno uštedjeli energiju, a istodobno zaštitili i osnažili građane. Križevački gradonačelnik sudjelovao je na onom o zaštiti i osnaživanju građana u energetskoj krizi, a u priopćenju iz njegovog ureda navode da je predstavio program sufinanciranja postavljanja solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća, za koji je lani zabilježen veliki interes građana.

Mi u Križevcima vodimo se s tri ključna načela. Prvo je da su nam građani uvijek prvi, slušamo ih, drugo je da slijedimo zacrtane srednjoročne i dugoročne ciljeve i treće je da se borimo protiv energetskog siromaštva“, poručio je Rajn, a u priopćenju još dodaje da je predstavio i rad Energetsko-klimatskog ureda i brojne druge projekte koji se provode po pitanju energetske tranzicije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.