Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1361

Otvorenje izložbe 'Kako zamišljam svemir' 9. veljače (foto Andrej Dundović)

U Temi Krugova slušamo četvrti nastavak snimke popularno-znanstvenog predavanja profesora dr. sc. Dubravka Horvata Kako najbrže putovati kroz prostorvrijeme koje je održano 28. listopada prošle godine navečer u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Oli ne spava: Zaviri u priču za laku noć Carly Gledhill, knjiga za mlade je Bijelo posvuda Wilfrida Lupana i Stephanea Ferta, na odjelu beletristike Obscuritas Davida Lagercrantza, a na stručno-znanstvenom odjelu Mozak bez granica: Znanstveno dokazane metode koje će vam pomoći da učite brže, poboljšate pamćenje i koncentraciju i razvijete sve svoje potencijale Jima Kwika.

Na današnji datum rođen je Grigor Vitez, pogubljen je Ambroz Gubec, ENIAC je ušao u rad na univerzitetu u Philadelphiji, kao prvo računalo za javnu upotrebu, objavljen je nacrt ljudskog genoma, umro je Ivica Bednjanec.

U Vijestima Krugova govorimo o posjećenosti muzeja i galerija u protekloj godini, o Damienu Hirstu optuženom za plagiranje, o predstavljanju novog prijevoda Danteovoga Pakla, te o predstavljanju nedavno pronađenog neandertalskog oruđa. Govorimo i o otvorenju izložbe i nagrađenim izlagačima, te najavljujemo događanja u projektu Future Hub Križevci za sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo masovni pad Starlink satelita u atmosferu, najdetaljniju računalnu simulaciju svemira do sada, te prve fotografije još nekalibriranog teleskopa James Webb.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Jeana Baptista Lullyja, Roberta Fuchsa, Jeana Langlaisa, Nat King Colea i grupe Supertramp.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1361 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 15. veljače od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Otvorenje izložbe 'Kako zamišljam svemir' 9. veljače (foto Andrej Dundović)
Otvorenje izložbe ‘Kako zamišljam svemir’ 9. veljače (foto Andrej Dundović)

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.