U petak 7. STEAM večer s dr. sc. Mateom Habuš

Nakon odgođene 7. STEAM večeri prošli petak zbog višesatnog nestanka električne energije u Križevcima i okolnim mjestima, pod istim rednim brojem održat će se STEAM večer ovaj petak, 31. ožujka 2023. godine s početkom u 20 sati. Gošća će biti dr. sc. Matea Habuš, predavačica na Visokom Gospodarskom učilištu u Križevcima, koja će publici prenijeti najvažnija saznanja vezana uz 3D tiskanje hrane. Pridružite nam se u petak navečer na 1. katu caffe bara „Bull 23“ te poslušajte koje su koristi 3D tiskanja hrane za ljude i koja je poveznica s pametnom i održivom poljoprivredom. Tribinu će moderirati student Martin Topljak, stipendist Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i dopredsjednik Udruge „Križevački laboratorij inovacija za klimu“.

Dr. sc. Matea Habuš, mag. ing., doktorirala je 2022. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebuna temu „Razvoj trodimenzijski tiskanih proizvoda od žitarica obogaćenih obrađenim pšeničnim posijama“. Primila je nagrade za najbolju prezentaciju rezultata istraživanja u okviru doktorske disertacije na ISEKI konferenciji te na Danu doktorata biotehničkog područja 2021. godine. U Križevcima je završila osnovnu školu te opći smjer Gimanzije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i srednju Glazbenu školu Alberta Štrige. Kao tehnolog u proizvodnji u prehrambenoj inudstriji Hedona d.o.o. Križevci radila je od lipnja do listopada 2018. godine, nakon čega se zaposlila kao asistent na fakultetu. Nakon doktorata vraća se u Križevce na radno mjesto na Visokom Gospodarskom učilištu u Križevcima.

Tribina „3D tisak hrane“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“. Ideja je ovih večeri približiti posjetiteljima različite aktualne teme iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu, s ciljem poticanja na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.