[FOTO] Luka i Marin Meštrović u pobjedničkom timu nacionalnog „CASSINI Space Tech Hackathona“

Tijekom vikenda u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) održano je ovogodišnje izdanje „CASSINI Space Tech Hackathona“, natjecanja koje se simultano održalo u deset europskih zemalja: Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Sudionici okupljeni u interdisciplinarne timove tijekom tri su dana radili na razvoju idejnih rješenja za globalne izazove iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije.

U nedjelju navečer u ZICER-u su objavljeni nacionalni pobjednici CASSINI Hackathona. Najboljim timom hrvatskog izdanja je proglašen tim STERNA. Njegovi članovi, među kojima su i dvojica mladih Križevčana, studenti Luka i Marin Meštrović, podijelit će 5 tisuća eura. Idućeg tjedna ovaj tim čeka novi izazov – „pitchanje“ u ukupnom CASSINI Hackathon finalu gdje će tri najbolja tima iz deset europskih zemalja osvojiti atraktivne nagrade koje, između ostalih, uključuju i šest mjeseci mentorstva najboljih „space tech“ stručnjaka u Europi.

„Marine Pollution Scope“ je drugoplasirani tim koji je osvojio tisuću eura. Trećeplasirani tim je „Safe Sea Guardian“ koji je osvojio poklon-paket sponzora. Šestomjesečnu plaćenu praksu u SES Satellites u Luxembourgu osvojili su studenti Hana Jurak i Ronald Galić. Detalji rješenja na kojima su radili pobjednički timovi bit će obznanjeni u narednim danima. Znanje programiranja nije bilo nužno za prijavu na hackathon.

CASSINI hackathoni namijenjeni su studentima, istraživačima i timovima, odnosno startupima u vrlo ranim fazama. Dio su inicijative CASSINI, programa Europske komisije za potporu svemirskom poduzetništvu. Natjecatelji se suočavaju s globalnim izazovima iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije, uz uz pristup vrijednim znanjima, izvrsne mentore i kvalitetna predavanja koja su prethodila samom natjecanju.

Na otvaranju hackathona timove su podržali Ana Pavičić Kaselj, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Dražen Lučanin, pročelnik Službe Grada Zagreba za informacijski sustav i tehničke poslove i Frane Šesnić, direktor ZICER-a. Svojim iskustvima motivirali su ih Branimir Radun, voditelj Zavoda za upravljanje prirodnim resursima u Oikon Ltd. – Institute of Applied Ecology, René Michél, stručnjak iz SES Satellites i Anna Burzykowska iz Europske svemirske agencije (ESA).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.