Knjižnica nudi novo štivo

Stručno-znanstveni odjel: ŽIVOTNI VIJEK: ZAŠTO STARIMO, A NE MORAMO / David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante; [prijevod Ivan Ott, Katarina Ott]. – – Zagreb: Školska knjiga, 2022.
Ova pomalo provokativna knjiga napisana je s namjerom da otvori oči i jasno objasni one crte istraživanja koje su pomaknule granicu pogrešno percipiranih znanstvenih ograničenja otkrivajući pritom nevjerojatne rezultate – mnoge od njih postignute u jednom od Sinclairovih laboratorija – koji upozoravaju na to kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genetski sat. Ispričana iskustvom znanstvenika, poziva čitatelje u zanimljiv proces znanstvenog otkrivanja stvarnog stanja stvari vezanih uz starenje i jednostavne promjene koje možemo uvesti u svoj život, a za koje se pokazalo da pomažu ne samo u produljenju života nego i povećanju njegove kvalitete. Nudeći vrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu svojega zdravstvenog stanja i ohrabrujući novu viziju budućnosti čovječanstva, Životni vijek mijenja način na koji razmišljamo o tome zašto starimo i što možemo učiniti u vezi s tim.

Beletristika: ISTRIJEBITI SVU GAMAD / Sven Lindqvist; prevela Lana Momirski. – – Zagreb:Mala zvona, 2022.
Švedski književnik istraživao je krajem 1980-tih godina nerado priznavan i mučan segment moderne europske civilizacije. U svome se hibridnom djelu s naslovom koji evocira poznati roman Josepha Conrada ˝Srce tame˝ tehnikom prepletanja dnevničkih zapisa s prizorima iz snova motiviranima autorovom dnevnom lektirom, pozabavio nizom potresnih svjedočanstava o imperijalističkoj kolonizaciji koju su stoljećima provodili Europljani te pojavom rasizma. Od svog prvog izdanja 1992. godine Lindqvistova je knjiga prevođena na više jezika, međunarodna ju je kritika prihvatila kao snažno i izuzetno značajno djelo po kojemu je 2021. snimljena dokumentarna serija.

Dječji odjel: PAHULJASTA: VREMENASTE PRIČE / napisao Zoran Vakula; ilustrirao Nik Titanik. – – Zagreb: Z. Vakula, 2022.
˝Pahuljasta˝ je četvrta u planiranoj seriji meteoslikovnica ˝Vremenaste priče˝ – slikovnica na temu meteorologije. Cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine djeci, kako bi kasnije bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Tema slikovnice je snijeg – što je snijeg, kako nastaje, kojih sve vrsta snijega imamo, koje su pozitivne i negativne posljedice postojanja snijega, učestalost snijega na Božić u hrvatskim nizinama i planinama, najveće visine snježnog pokrivača u Hrvatskoj… Kao i u svim dosadašnjih meteoslikovnicama iz serije ˝Vremenaste priče˝ – i u ˝Pahuljastoj˝ postoje, osim teksta i ilustracija, još i premetaljke, rebusi i ispunjaljka te stranica za bojanje.

Knjige za mlade: KĆI DUBINA / Rick Riordan; s engleskog prevela Ivana Brozić. – – Zagreb: Profil knjiga, 2022.
Ana Dakkar studentica je prve godine na prestižnoj i tajnoj Akademiji Harding-Pencroft, školi koja poučava najbolje i najhrabrije pomorske istraživače na svijetu. Otkad su joj roditelji prije dvije godine izgubili život na moru, ono skriva tajne koje je Ana odlučila razotkriti. Kad Ana i svi brucoši Akademije otputuju kako bi položili svoj prvi ispit na moru, iznenada se nađu u pogibeljnoj situaciji. Počinje ih proganjati nemilosrdni neprijatelj koji ne preže ni pred čim kako bi im ukrao tajnu skrivenu 150 godina na kojoj je njihova škola izgrađena. Slabo pripremljeni učenici prve godine Akademije u napetoj završnici stvaraju čvrsto prijateljstvo dok se usred oceana na kušnju stavljaju Anine sposobnosti vođe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.