Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1407

Prof.dr.sc. Hrvoje Štefančić (desno) drži predavanje 6. listopada u sklopu projekta Future Hub Križevci (foto Silvia Novosel)
Prof.dr.sc. Hrvoje Štefančić (desno) drži predavanje 6. listopada u sklopu projekta Future Hub Križevci (foto Silvia Novosel)

U Temi krugova slušamo drugih petnaestak minuta snimke predavanja prof. dr. sc. Hrvoja Štefančića pod naslovom Koliko daleko nas je fizika dovela u razumijevanju svemira, koje je održao 6. listopada prošle godine u Maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u ciklusu znanstveno-popularnih predavanja za javnost u sklopu projekta Future Hub Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kuharica za male čarobnjake Veljka Barbierija, na odjelu knjiga za mlade Ponoćni klub Christophera Pikea, na odjelu beletristike Doživotna robija Vedrane Rudan, a na stručno-znanstvenom odjelu Industrija sreće Velimira Grgića. Posebno spominjemo novosti i događanja u Gradskoj knjižnici sljedećih dana.

Na današnji datum
rođeni su Christopher Latham Sholes, Charles Thomson Rees Wilson, Tibor Sekelj, Vladimir Muljević, Miljenko Smoje, Zvonko Lepetić i Relja Bašić, prijavljena su dva nezavisna patenta za telefon, otkriven je element lawrencium, pokrenut je YouTube, umrli su Sveti Valentin, Ćiril, Benvenuto Cellini, James Cook, William Tecumseh Sherman, David Hilbert, Karl Guthe Jansky, Stjepan Šćavničar, Zlatko Crnković i Franjo Mihalić.

U Vijestima Krugova saznajemo da su arheolozi otkrili ostatke 700 godina stare sinagoge u Španjolskoj, da je započelo obilježavanje 100. godišnjice rođenja Miljenka Smoje, da je umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima uvršteno u Registar kulturnih dobara, da je održan skup o digitalnim iskustvima u kulturi.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo godišnjicu meteorita Križevci, udaljavanje kometa od Sunca i Zemlje, aktivnosti teleskopa James Webb, te kako izgledaju Sunčeve pjege s Marsa.

Emisija završava dvjema izrekama u duhu Valentinova.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Stevena Stuckyja, Georgea Shearinga, Dmitrija Kabalevskoga, Edmunda Rubbre, Erkkija Melartina, Maca DeMarca, Burta Bacharacha, Josipe Lisac i grupe Heart.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1407 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 14. veljače od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.