Kako smanjiti troškove energije i vode? Pitajte energetske savjetnike

es1_pilot_projekt_energetski_savjetnici_predstavljanje_by_krizevci_hrODRŽANA PREZENTACIJA PROJEKTA U prostoru Gradske knjižnice u Križevcima, u ponedjeljak, 4. srpnja održana je prezentacija projekta Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva.  Riječ je o pilot projektu kojim se pomaže energetski siromašnim kućanstvima, ali i ostalim zainteresiranim kućanstvima  smanjiti troškove energije i vode, a trenutačno se uspješno provodi u Križevcima.

Domaćin skupa gradonačelnik Branko Hrg zahvalio se svim partnerima na suradnji u realizaciji ovog projekta u kojem Grad Križevcima imaju pozitivna iskustva, preporučivši i ostalim gradovima da se prijave na natječaje kada oni budu raspisani.

U ime nositelja projekta, Koprivničko-križevačke županije, obratio se pročelnik Marijan Štimac koji je istaknuo kako osim pomoći kućanstvima da uštede i budu energetski učinkovitija, korist ovog projekta je i u činjenici da su energetski savjetnici stekli dodatno obrazovanje i vještine koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada i nakon završetka provođenja ovog projekta.

Okupljenima su se obratili i Robert Pašičko iz ureda UNDP-a u Hrvatskoj, Vesna Kuterovac, v.d. predstojnice Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavod za zapošljavanje te Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova.

U radnom dijelu, Ljiljana Stojsavljević Križan, voditeljica Ureda za gospodarenje energijom Grada Križevaca, predstavila je detalje ovog  pilot projekta, a Zoran Kordić, voditelj projekta, UNDP u Hrvatskoj, govorio je o mogućnosti replikacije projekta u drugim lokalnim zajednicama te nacionalnim preporukama za borbu protiv energetskog siromaštva.

Lana Hudetz, energetska savjetnica – projekt FIESTA iznijela je iskustva energetskih savjetnika iz drugih područja, dok je o preporukama za smanjivanje energetskog siromaštva govorio Ivan Bačeković s Aalborg University iz Danske.

U prvom krugu savjetovanja koji se do sada provodio, energetski savjetnici prikupljali su informacije o potrošnji energije i vode, sustavima grijanja, kućanskim uređajima i navikama ukućana vezanih uz potrošnju energije i vode.  U drugom krugu posjeta, koji je upravo u tijeku, u kućanstvima će se instalirati besplatni paketi štedne opreme.

Nositelj pilot projekta je Koprivničko križevačka županija uz projektne partnere sa područja grada Križevci (Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ i Volonterski centar Link).

Projekt se provodi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom i UNDP Hrvatska, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.