Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1406

Usprkos vrlo lošim uvjetima za snimanje neba prošlih dana, Perzeidi su uspjeli fotografirati 'zeleni komet' sa Stražinca (foto Andrej Dundović)
Usprkos vrlo lošim uvjetima za snimanje neba prošlih dana, Perzeidi su uspjeli fotografirati ‘zeleni komet’ sa Stražinca (foto Andrej Dundović)

U Temi krugova slušamo prvih dvadesetak minuta snimke predavanja prof. dr. sc. Hrvoja Štefančića pod naslovom Koliko daleko nas je fizika dovela u razumijevanju svemira, koje je održao 6. listopada prošle godine u Maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u ciklusu znanstveno-popularnih predavanja za javnost u sklopu projekta Future Hub Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Moja baka je zmaj Melite Rundek, na odjelu knjiga za mlade Sami u gradu između 9h i 10h30 Yvesa Greveta, na odjelu beletristike Novi dan Nikosa Hrisosa, a na stručno-znanstvenom odjelu Misli i slike Roberta Torrea. Posebno spominjemo aktivnosti Gradske knjižnice u sljedećih mjesec dana.

Na današnji datum rođeni su Thomas More, Charles Dickens, Thomas Andrews, Alfred Adler, Sinclair Lewis, Mladen Veža, Dušan Vukotić, tek 1971. žene su dobile pravo glasa u Švicarskoj, potpisan je ugovor o Europskoj uniji, održana je premijera drugog animiranog cjelovečernjeg filma, umrli su Vuk Stefanović Karadžić, Velimir Deželić, Igor Vasiljevič Kurčatov i Krsto Papić.

U Vijestima Krugova govorimo o programu Kultura i umjetnost u zajednici, o hrvatskom filmu u 2022. godini, te o Fondu europskih festivala za perspektivne umjetnike. Najavljujemo i neka događanja u Križevcima sljedećih dana posebno na Danima Marcela pl. Kiepacha.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo kako su Perzeidi uspjeli snimiti “zeleni komet” usprkos vrlo nepovoljnim “nebeskim” prilikama, da je svemirski teleskop Hubble pomogao u mjerenju mase bijeloga patuljka, te da je Curiosity Mars Rover pronašao još jedan meteorit na Marsu.

Na kraju emisije čitamo neke misli našeg pokojnog psihijatra Roberta Torrea.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Alyone Vargasove, Witolda Romana Lutosławskog, Williama Boycea, Neila Younga i grupe Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1406 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 7. veljače od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.