Novi naslovi u knjižnici

GDJE MISLI NESTAJU / Damir Šantek. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2022.
U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni. Autor teksta i fotografija je Damir Šantek, dugogodišnji planinar i putopisac iz Zagreba.


TE SITNICE / Claire Keegan; prevela s engleskog Tatjana Radmilo. – Zagreb: Hena com, 2022.
Božić 1985. samo što nije stigao u irski gradić New Ross. U zraku se osjeća užurbanost, pali se božićna rasvjeta, kite se domovi, gradom se širi slatki miris kolača. Suočen s najprometnijim dijelom godine, Bill Furlong, skromni trgovac ugljenom, svim se silama trudi odraditi posljednje narudžbe i blagdanske dane provesti s obitelji u miru. Preostala je tek isporuka ugljena u obližnji samostan. Ondje će Billa dočekati šokantno otkriće… Hoće li ostati hladni promatrač? Ili će nešto poduzeti i suprotstaviti se zajednici? Između korica ove malene knjige skriva se velika priča, posvećena patnjama žena i djece u Magdalenskim praonicama. U atmosferičnom i emocijama nabijenom romanu Keegan iznosi istinu o brutalnosti katoličkih institucija, bešćutnoj šutnji pastve i moralnoj hrabrosti pojedinca. Te sitnice moćan su komad humanističke proze, istodobno kritičan i nadahnjujući.

MEĐIMURSKI SLATKIŠ / Josip Petrlić Pjer; ilustrirala Sanela Đurinec Raič. – Križevci: Soba priča Lilipjer: J. Petrlić Pjer, 2022.
Najnovija knjiga za djecu (i odrasle) križevačkog pisca Josipa Petrlića Pjera „Međimurski slatkiš“ istodobno je i kompleksna i iznimno jednostavna jer nam na nenametljiv i suptilan način dočarava kako dijabetes utječe na život, u ovom slučaju petogodišnje djevojčice Brune, koja od njega boluje i kako ju društveno i socijalno definira, te kako se s tom njenom bolešću nose roditelji, u priči samohrani otac i to bivši bajker, ali i druga djeca i okolina uopće. Ova nas priča lagano i bez uvijanja upoznaje s nekima od simptoma ponašanja osoba s dijabetesom te daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Kako, uz dozu suptilne upornosti i ustrajnosti, postići svrsishodnu uzajamnu komunikacije na zadovoljstvo svih.

SCOTT PILGRIM / Bryan Lee O’Malley; boje Nathan Fairbairn ; [dizajnirao Keith Wood s Bryanom Leejem O’Malleyem ; prijevod Petra Matić]. – Zagreb: Fibra, 2022.
Strip! Scott Pilgrim želi da mu Ramona Flowers bude cura. Nažalost, ona nosi prtljagu u obliku sedmero zlih bivših koje Scott mora poraziti kako bi osvojio njezino srce! Prva dvojica su Matthew Patel (i njegove hipsterske demonice) i Lucas Lee (filmski glumac koji se proslavio… skejtanjem?). Može li se Scott dovoljno koncentrirati da ih pobijedi?

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.