Križevačka izložba Put čipke otputovala u Koprivnicu

Izložba Put čipke, kojom je Gradski muzej Križevci prošle godine obilježio sedamdesetu obljetnicu osnutka, preselila se u Koprivnicu i od subote 20. siječnja može se pogledati u Galeriji Koprivnica. Time je nastavljena suradnja između dvije muzejske ustanove u našoj županiji, baš kao što su surađivali i stručnjaci etnolozi, ali i amateri zaljubljenici u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja.

Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Čipka izrađena u Svetoj Mariji po tom je mjestu i dobila naziv svetomarska i njezina izrada je u devetnaestom stoljeću i tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća bila vrlo intenzivna. Izrađuje se na valjkastom jastuku, smještenom u košaricu s relativno malim brojem batića i taj postupak iziskuje vještinu i koncentraciju.

Služila je za ukrašavanje međimurske nošnje te za izvoz u Podravinu, Moslavinu, Bilogoru i dio Prigorja, a njezinom izradom čipkarice su ostvarivale dodatnu zaradu za pokrivanje troškova kućanstva ili za nabavu miraza. Prodajom čipke bavile su se špicerice koje su radove prikupljale po selu, a zatim ih prodavale ili mijenjale za drugu robu. Osim njih, čipku su prodavali i obrtnici, prije svega medičari, koji odlaze na sajmove i proštenja i u udaljenije krajeve. Otvorenje izložbe je 20. siječnja u 18 sati u Galeriji Koprivnica, a može se razgledati do 1. ožujka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.