Vincekovo po Križevačkim štatutima u Obreškim klijetima

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu spelanciju, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima, kakav tradicionalno organiziraju Udruga vinogradara i vinara “Bilikum” i Turistička zajednica grada Križevaca svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja. Ove su godine odabrane stare Obreške klijeti između Vukovca i Vojnovca Kalničkog, u podnožju Kalnika. Obilazak klijeti i blagoslov vinograda u subotu 21. siječnja počinje od strane Vukovca u 14 sati.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve s tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar može procijeniti hoće li godina biti rodna i plodna.

U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije izvodi se na otvorenom u vinogradu, a drugi se odvija u klijeti ili vinskom podrumu uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića.

A kakva bi to svetkovina bila bez jela i pila – bačve su još pune pa vina ne bi trebalo manjkati, a od “ozbiljnije” hrane organizatori najavljuju gorički grah i kobasice na šibi. Za muziku će se pobrinuti tamburaški sastav Miraz. Vincekovo po Križevačkim štatutima organiziraju Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” iz Križevaca, “Sveti Vinko” iz Sv. Petra Orehovca i “Sveti Martin” iz Kalnika, Turistička zajednica grada Križevaca i Vinska cesta Križevačkoga prigorja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.