Križevcima dodijeljen certifikat sustava upravljanja energijom

Grad Križevci je za zgradu Gradske uprave uspostavio sustav upravljanja energijom certificiran prema normi ISO50001:2018 što je u skladu sa zelenom agendom grada, obavještava Ured gradonačelnika u priopćenju. Takva vrsta održivog gospodarenja energijom zahtijeva kontinuirano povećavanje energetske učinkovitosti, a time i smanjivanje troškova i pripadajućih emisija stakleničkih plinova iz gradskog potrošača energije. ISO 50001 je globalni standard za upravljanje energetskom učinkovitošću koji omogućuje da se uz jednostavne promjene ostvare značajne uštede. Omogućuje uspostavu prakse savjesnog korištenja energije koja uz smanjenje troškova povećava i produktivnost. Procjenjuje se da u trogodišnjem ciklusu organizacija može uštedjeti najmanje 30 posto energije.

Ovakav sustav upravljanja energijom u Hrvatskoj je prva uvela Rijeka 2020. godine, zatim Zadar, Velika Gorica, Osijek, Belišće za zgrade gradskih uprava, škole, knjižnice i dječje vrtiće. Time su se obvezali da će osim tehničkih mjera poput uspostavljanja centralnog upravljanja parametrima grijanja, provoditi i netehničke mjere kao što su edukacija s ciljem promjene energetskog ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradi kroz automatizaciju.


Uvođenjem ove norme, Grad Križevci samo je nadogradio postojeće sustavno gospodarenje energijom u cilju učinkovitijeg gospodarenja energijom i smanjenja emisije stakleničkih plinova na što se obvezao kao potpisnik europske inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju. Kroz svoju politiku upravljanja energijom i alate koje donosi certificirani sustav upravljanja energijom, Grad Križevci želi utjecati i na poboljšanje svjesnosti o važnosti energetske učinkovitosti, kako u ustanovama i društvima kojima je grad osnivač, tako i u cjelokupnoj lokalnoj zajednici“, poručuju iz Grada.

Važno je napomenuti da se one jedinice lokalne samouprave koje imaju certificirane sustave upravljanja uvažavaju kao kvalitetni partneri kad apliciraju na sredstva iz Europskih fondova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.