Medijski prostor Križevaca pretvorio se u mini bojište, POINT reagirao otvorenim pismom

img_9133VRUĆE STRASTI Medijski prostor Križevaca pretvorio se u mini bojište, plasiraju se različite (dez)informacije, pokušavaju diskreditirati udruge i pojedinci, a sve zajedno upućuje na izrazito prljavu nadolazeću izbornu kampanju povodom lokalnih izbora.

Nakon objave anonimnog teksta na blogu koji se bavi križevačkim političkim akterima većinom kroz trivijalne konstrukcije, a u kojem se diskreditira udruga POINT i spominje kao sredstvo za političku promociju Marija Rajna, glavni urednik portala Križevci.info Hrvoje Belani reagirao je kolumnom u kojoj je za objavljeni blogerski tekst prokazao Ivana Majdaka, šefa križevačkog SDP-a.

Majdaka smo upitali ima li istine u navodima da je predsjednik jedne stranke piše nepotpisane tekstove po blogovima.

– Gospodin Belani u svojoj kolumni jako griješi kada aludira na mene kao pisca navedenih tekstova. Tekstove koji su objavljeni na križevciblogu a koji su potpisani mojim imenom i prezimenom sam napisao ja osobno i stojim iza svega što je u njima napisano, a uskoro će ih biti i puno više – uzvratio je prvi čovjek križevačkog SDP-a.

Nakon Belanijevog javnog istupa, objavljen je još jedan tekst na spomenutom blogu koji dodatno napada udrugu POINT, a anonimni autor udruzi ovoga puta spočitava dobivena sredstva iz javnog poziva za udruge kao i zakup gradskog prostora na rok od 10 godina.

Belani je u navedenoj kolumni spomenuo i portal Prigorski.hr kao medij kojeg je osnovala ujedinjena križevačka oporba, a čije uredništvo čine sadašnji gradski vijećnici Križevaca, glavni urednik Željko Picig (nezavisni vijećnik) i voditelj redakcije Dejan Pernjak (vijećnik SDP-a).

Ujedinjena_krizevacka_oporba_opozicija_Ivan_Majdak_Zeljko_PicigAutorskim tekstom reagirao je i Željko Picig koji se okrznuo na Belanijev tekst pa je također spomenuo udrugu POINT kazavši kako ona dobiva na desetke tisuće kuna novaca građana Križevaca za razliku od medija i udruga koje rade volonterski i ne dobivaju gradska sredstva.

Picig nam je dao kratku izjavu u kojoj nije želio previše širiti temu.

– Nemam što komentirati, Belani je napao portal, ljude i udruge bez ijednog razloga, krenuo u neko političko prepucavanje u kojem ne želim sudjelovati. Ako će tako nastaviti radit će štetu udruzi i Rajnu kao kandidatu na lokalnim izborima – izjasnio se bivši član HDZ-a, a danas nezavisni gradski vijećnik i glavni urednik lokalnog internet portala.

Nakon svih opisanih dešavanja, danas (utorak, 3.1.2017., op.ur.) je u našu redakciju pristiglo otvoreno pismo udruge POINT u kojem iznose podatke kako se dvojica sugrađana (misleći pritom na Ivana Majdaka i Željka Piciga) služe dezinformacijama.

Što se dobivenih sredstava iz gradskog proračuna tiče, udruga POINT navodi sljedeće:

–  Gledajući od 2004. do uključivo 2016. godine, prosječna dotacija iz gradskog proračuna za projekte Udruge iznosi oko 7220 kuna, odnosno u prosjeku tek 15 posto godišnjeg proračuna Udruge.

Kad je u pitanju zakup gradskog prostora, iz POINT-a navode kako oni tijekom svog postojanja nikada nisu imali gradski prostor u zakupu.

– Također, Udruga nikada tijekom svog postojanja nije zakupila niti imala ugovor o zakupu gradskog prostora s Gradom Križevcima, već je sjedište Udruge uvijek bilo registrirano na privatnim adresama članova Udruge, redom Tomislavova 33, Tomislavova 27 te danas aktualna Marijana Detonija 34. Jedan dio svojih projekata, poput Culture Shock Festivala i Pinklecfesta, Udruga provodi u križevačkom Klubu kulture, no tu se radi o gradskom prostoru kojim upravlja partnerska Udruga K.V.A.R.K.

imageDamjan Tkalec postao je novi predsjednik udruge POINT prije nekoliko dana, a bivši čelnik Mario Rajn odstupio je zbog namjere za kandidiranjem za gradonačelnika na skorašnjim lokalnim izborima.

– Želimo ovom prilikom naglasiti da Udruga kao pravna osoba ni u kojem obliku ne planira sudjelovati u izbornopolitičkim aktivnostima niti na bilo koji način zauzimati stranu ijedne političke opcije na predstojećim lokalnim izborima. Kandidatura Marija Rajna za gradonačelnika Grada Križevaca nije projekt Udruge P.O.I.N.T. – iznosi Upravni odbor stavove svoje udruge.

Za kraj ove trakavice, zatražili smo izjavu i od Hrvoja Belanija, glavnog urednika portala Križevci.info.

– Nezavisni portal Križevci.info nikada nije pripadao niti se pokorio samovolji ijedne političke opcije. U gotovo 12 godina postojanja portala napadali su nas i HSS-ovci i HDZ-ovci i SDP-ovci, umjesto da nauče što je građanski aktivizam i istraživačko novinarstvo. Ako se toliko boje bivšeg predsjednika P.O.I.N.T.-a koji je uredno priveo drugi mandat kraju i prije niti dva mjeseca najavio kandidaturu za lokalne izbore, nije fer da u svoje prljave predizborne igrice uvlače cijelu udrugu plasirajući o njoj laži i dezinformacije – još jednom je Belani uperio prstom u križevačke političke aktere Majdaka i Piciga.(ePodravina.hr)

229950_1043882972220_9699_n_hrvoje_belani

Vezano
2 komentara
 1. kaja piše:

  Baš sam tužna, a istovremeno i ljuta kad vidim ovakava prepucavanja- podmetanja oko mladih ljudi, Udruga i ljudi u njima. Stalno se potvrđuje kako su sve Politike “ogrezle” na svojim pozicijama i kako ne prezaju ni od ničeg, da te pozicije i zadrže.
  Tužno je gledati sve te “izraubane” političke elite, koji su imali dugogodišnje vrijeme da se iskažu, da naprave nešto za opće dobro, ali nisu?!
  Pa, dajte onda, MOLIM VAS; budite dostojanstveni, borite se pošteno i bez podmetanja, a pustite i druge, i mlade, neopterečene, čistih ruku, da nas pomaknu iz ove dugogodišnje “žabokrečine”.
  Ipak, nadam se da će ova lokalna kampanja slijediti onu državnu, bez govora mržnje i boriti se snagom argumenata, a ponajprije programima.
  I, neka nam je svima sretno i što manje “jalovih” prepucavanja!

  1. Mario piše:

   Bez brige Kaja, rade uslugu Mariju jer su ga doveli na čitane portale. Kada netko ničim izazvan ide blatiti nekoga drugoga sam sebi uskače u grlo. Tak su i oni od straha i neznanja pokazali tko su. Neka, potpuno ih razumijem, ovise o politici jer ništa drugo ne znaju raditi i zbog toga su spremni na prljavu igru. A o metodologiji njihovog rada govori iznošenje neprovjerenih informacija u javnost. Tak da se nadam i jedva čekam da se maknu jer ih više ne mogu gledati…

Komentari su zatvoreni.