LNiS trash: Plan 9 iz svemira (1959.)

Ovo je film koji od prvog prikazivanja pa do današnjih dana ponosno nosi etiketu najgoreg filma svih vremena. Nije ni čudo uzmemo li obzir čovjeka koji je zaslužan za njegovu realizaciju. Ed Wood je u filmskom svijetu poznat po filmova čiji je budžet bio vjerojatno najsiromašniji u svijetu, tehničke greške vidljive su u svakom kadru, specijalni efekti, ako se to uopće može tako nazvati, redovito su kartonski, dijalozi vas tjeraju na iskren smijeh iako se Wood nikada nije bavio komedijom, a scenariji su uvijek bili pomaknuti i ekscentrični, baš poput glumačke postave.
Upravo iz razloga što je Ed Wood bio toliko izrazito loš, danas ga mnogi filmski entuzijasti slave kao genija. Ljubitelji trash filmske kulture Plan 9 ocjenjuju najvišim ocjenama, smatrajući ga krunom Woodovog uspjeha. Nije nimalo bitno što leteći tanjuri lebde na itekako vidljivoj žici, niti što se nadgrobni spomenici, očito napravljeni od kartona, ljuljaju na povjetarcu. Plan 9 osim titule najgoreg filma svih vremena, nosi i onu pravog trash remek-djela.

Naslov izvornika: Plan 9 from outer space
Režija i scenarij: Ed Wood
Žanr: horor
Uloge: Bela Lugosi, Maila Nurmi – Vampira, Tor Johnson, Gregory Walcott, Dudley Manlove, Joanna Lee

Unspeakable horrors from outer space paralyze the living and resurrect the dead!

Film priča priču o izvanzemaljcima (usput budi rečeno, "tuđinci" se od domaće vrste razlikuju jedino po tome što su obučeni u plastične košuljice i tajice, štoviše, čak tečno govore engleski!) koji su na Zemlju stigli da bi neinteligentne Zemljane spriječili u stvaranju solarne bombe. Napredni izvanzemaljci znaju nešto što ovi još uvijek ne znaju – takva bi bomba mogla dovesti do toga da Sunce eksplodira i uništi cijeli svemir! Dosadašnjih osam planova je propalo, ali ovaj deveti mora uspjeti čim uključuje krađu tek pokopanih zemaljskih tijela i njihovo uskrsavanje.

Međutim, Eros i družica mu Tanna, dinamičan vanzemaljski duo kojem je povjeren ovaj delikatan zadatak, nisu baš previše oprezni, zapravo se ni ne trude sakriti od Zemljana. A "naši" su u sve većoj panici jer je odjednom nebo puno letećih tanjura, a i zombiji bauljaju po okolnom groblju. Dobri momci s našeg planeta, šef policije, njegov mali i kršan susjed pilot pokušavaju spasiti Zemlju od neviđene napasti iz svemira. Nisu se protiv njih borili sofisticiranom tehnologijom, već pošteno muški – golim šakama! U zadnjim minutama filma svi se glavni protagnositi pošteno "iznokautiraju", naši bježe iz broda čija se glavna konzola u toj pomutnji i tuči slučajno zapalila, a brod nakon uzlijetanja jednostavno eksplodira!
I Zemljani su nakon toga živjeli zauvijek sretno…

Wood je uvijek bio u problemima kad je trebalo naći novce za film. Nije on tražio puno, ali i tu "siću" bilo je teško namaknuti. Novac za Plan 9 dobio je ni više ni manje već od Baptističke crkve iz Beverly Hillsa. Jedini uvjet koji je morao ispuniti bio je taj da se cijela glumačka postava preobrati na baptizam. Nije mu teško palo uvjeriti svoje suradnike da je to najbolji poslovni potez jer su se svi do jednog ipak krstili. Doduše bilo je malih problema s glumcem Torom Johnsonom. Nije da se on nije htio preobratiti, već je tjelesnom građom bio toliko velik da jednostavno nije mogao ući u krstionicu. Zbog njega je onda cijela ceremonija krštenja obavljena na bazenu.
Kad je Wood konačno dobio novce, baptistima se nikad više nije javio. Čak nisu ni znali da je film stvarno ugledao svjetla dana.
Na žalost, tokom snimanja filma točnije nakon samo jedne snimljene scene, umro je Bela Lugos koji je na neki čudan način bio Woodova muza. Wood je za ostatak filma iskoristio snimke Lugosija koje je imao od ranije iako se ni vremenski ni scenografski nisu nimalo uklapali u trenutni film. Da stvar bude još nevjerojatnija, Belu je u nekim scenama zamijenio dr. Tomas Mason, Woodov kiropraktičar, danas poznatiji kao Belin dvojnik nego što je ikad bio kao kiropraktičar. Iako nije nimalo fizički sličio Lugosiju, uspješno je odigrao sve njegove scene i to tako da je cijelo vrijeme preko lica pridržavao plašt! Wood je smatrao da je to genijalno rješenje problema.

Velika je ipak sreća da se uz ovaj film veže njegov neslužbeni podnaslov najgoreg svih vremena. Prvi razlog leži u činjenici da je danas baš zbog te titule doživio komercijalni uspjeh koji je, u godinama kada je objavljen, bio toliko vjerojatan koliko i leteći tanjur usred bijelog dana. A drugi razlog? Da nije "najgori od najgorih" bio bi zaboravljen i izgubljen, ne bi ga nitko nikad imao prilike vidjeti. To bi stvarno bila velika šteta jer unatoč svemu, ovaj film itekako vrijedi pogledati. Sigurna sam da nikad niste gledali ništa slično Planu 9, to je uistinu jedinstven filmski uradak. 60 minuta istinske zabave je zagarantirano, a film se nekako uvuče pod kožu.

Osobno, nakon odjavne špice bila sam ugodno iznenađena, s velikim osmijehom na licu. Očekivala sam svašta, a dočekalo me još i više. Međutim, svidjelo mi se što se film ne boji biti ekscentričan i loš, za razliku od nekih drugih. I zato bih uvijek, ali uvijek veću ocjenu dala Planu 9 nego… Top Gunu? 🙂

Vezano

Komentari su zatvoreni.