Križevčanin upozorava na nepravilnosti: Odvozi se kamen, bageri rade na privatnom dvorištu, dok projekt kasni

Pohvaljujem trud i rad na projektu Aglomeracije i baš zato imam potrebu ukazati na nepravilnosti i drske krađe unutar sustava – navodi se u pismu koje je u prosincu stiglo u redakciju portala Križevci.info. Nezadovoljni sugrađanin tvrdi da iz pouzdanih izvora ima informacije da se za radnog vremena nasipavaju putevi prema vikendicama i privatnim dvorištima, a da se za to koristi mehanizacija i materijal namijenjeni za radove na projektu koji financira Europska unija.

Posljednji takav primjer o kojem sam obavješten je na području Mladina. Odvozi se kamen, bageri rade na privatnom dvorištu, dok se uredno kasni s radovima“, upozorava autor pisma i navodi da za svoje tvrdnje ima dokaze koje će dostaviti inspekcijama, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Agenciji za reviziju sustava provedbe programa Europske unije. Što se to događa i imaju li informacije o nasipavanju privatnih dvorišta, pitali smo Vodne usluge koje su nositelj projekta i korisnik europskih sredstava.

Navedeni predmet se odnosi na korištenje privatnog zemljišta za privremene deponije građevinskog materijala i odnos je između izvođača radova i vlasnika zemljišta (dvorišta) a koje izvođač izvodi sa svojom mehanizacijom i materijalom“, odgovaraju. Što se tiče odvoženja kamena i otuđenja materijala s gradilišta, tvrde da o tome ništa ne znaju jer se obračunava samo ugrađeni materijal i ovjeravaju ga nadzorni inženjeri.

Iako se s vremena na vrijeme organiziraju obilasci i razgledavanja gradilišta pri čemu se redovito čuju pohvale da sve ide prema planu, dio građana je nezadovoljan. Upozoravaju da se pri zadnjem takvom obilasku u Prikraju asfaltirala cesta samo kad su ondje bili političari i fotografi, a već drugi dan mehanizacije nije bilo. Bilo je najavljeno da će do kraja 2022. asfaltirati Kosovec, no ceste još nema, kao što je nema ni na drugim mjestima gdje su vodovod i odvodnja već odrađeni, uz rijetke izuzetke poput Lemeša Križevačkog i dio Majurca.

Svi radovi bi, prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava kojim Europska unija sufinancira razvoj vodnokomunalne infrastrukture, trebali završiti do prosinca ove godine. Međutim, zanimljivo je da dosad završene dionice koje dobivaju ili su već dobile asfalt nisu prošle tehnički pregled, potvrdile su nam Vodne usluge. “Za tehnički pregled je potrebno dovršiti kompletnu dionicu prema građevinskoj dozvoli sa svim ispitivanjima i probama, a to nije dovršeno niti na jednoj dionici“, odgovorili su. Inače, stranica ovoga velikog projekta financiranog iz EU nije u funkciji, nedostupna je.

Vezano
1 komentar
  1. Franjo piše:

    pa ima valjda državno odvjedništvo da podneseš prijavu kad znaš za kriminal.ovak mi zgleda ko oglas”prodajem odojke 4 muška 2 ženska”

Komentari su zatvoreni.