Daliborka Kranjčić 3. godinu zaredom među 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

Na dvanaestoj tradicionalnoj konferenciji „Žene u biznisu“, održanoj jučer u zagrebačkoj Laubi, poslovni tjednik Lider je proglasio deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u 2022. Titulu najmoćnije žene ponovno je odnijela Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave Atlantic Grupe, a treću godinu zaredom među top deset našla se i Križevčanka Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a.

Gledajući po gospodarskim djelatnostima, najviše je žena u Hrvatskoj zaposleno u djelatnosti trgovine na malo. Nasuprot tomu njihovi su poslodavci većinom muškarci. Najveća kompanija u trgovini na malo u Hrvatskoj kojoj je na čelu žena jest križevački KTC, čije poslovanje vodi Daliborka Kranjčić. Na Liderovoj je rang-listi treću godinu zaredom. Prvi je put na nju dospjela 2020., nakon što joj je povjerena pozicija predsjednice Uprave tvrtke u kojoj je prije toga provela 26 godina, od kojih je trinaest godina bila članica Upravnog odbora i glavna izvršna direktorica. Njezina je upravljačka moć, prema tvrtkinim prihodima za prošlu godinu, 226 milijuna eura.

Upravljanje generacijskim razlikama sve više dolazi do izražaja i pred poslodavcima je veliki izazov kako se postaviti prema novim generacijama, ali i postaviti ograničenja. Žene imaju više empatičnosti i u tome će imati prednost, poruka je liderice Kranjčić.

U odabiru primjenjujemo kriterij upravljačke moći, odnosno ukupnih prihoda kompanija koje vode, u čemu nam pomaže partner Dun & Bradstreet. U odabiru deset najmoćnijih uz upravljačku moć primjenjuju i neke ‘mekše‘ kriterije – zanima nas koliki je njihov utjecaj, i to ne samo u kompanijama kojima predsjedaju nego i na cjelokupno gospodarstvo i društvo, ističu u Lideru.

Tko se smjestio u vrh rang-liste najmoćnijih?

  1. Lada Tedeschi Fiorio, Atlantic Grupa
  2. Martina Dalić, Podravka
  3. Jasenka Joukhadar, Medical Intertrade
  4. Anita Letica, Philip Morris Zagreb
  5. Iva Pripuz Špekuljuk, C.I.O.S. grupa
  6. Liana Keserić, Raiffeisenbank Austria
  7. Daliborka Kranjčić, KTC
  8. Nataša Rapaić, Hrvatski Telekom
  9. Jasna Mandac, Zagrebačka banka
  10. Ivana Bratanić, Koncern Agram

Upravljačka moć tristo žena zaposlenih na čelnim položajima u 167 kompanija u Hrvatskoj ove je godine iznosila 47,4 milijarde eura, što je povećanje od nevjerojatnih 50 posto (za 15,8 milijardi eura) i rekord otkako postoji Liderova rang-lista. No razloga za ovakav skok ima više, nisu svi isključivo posljedica boljih poslovnih rezultata. navodi Lider, u čijem se tiskanom i digitalnom izdanju može pronaći i prestižna rang-lista tristo najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.