Križevačke osobe s invaliditetom uspješno koračaju webom

Udruga invalida Križevci, koja okuplja više od 600 članova iz grada i okolice, vrlo uspješno “hoda” internetskim prostorom, za što je ovih dana dobila priznanje za najbolju web stranicu u Hrvatskoj, u kategoriji e-uprava i institucije. Rezultate je objavila Hrvatska udruga za promicanje informacijskog društva, koja je natječajem World Summit Awarda (WSA) birala najbolji e-sadržaj u osam kategorija. Stranicu www.uik.hr uređuje Mario Stančić (25), član udruge, koji od 2004. u Udruzi radi kao administrativni referent.

– Iznenadila nas je nagrada koja sobom nosi i sudjelovanje na globalnoj razini, za što smo baš poslali prijavu. Na hrvatski natječaj WSA Hrvatske prijavili smo se lani u svibnju, a iako organizator nije dao obrazloženje, vjerujem da smo nagradu zaslužili zbog raznih sadržaja koji se tiču osoba s invaliditetom, ali i drugih čitatelja – navodi Crnčić. WSA je inače, objašnjava, inicijativa pod pokroviteljstvom UN-a koja cilja na smanjenje tzv. digitalnog jaza.

Crnčić stranicu “puni” podacima od 2006. kad je bjelovarska tvrtka VMD dala Udruzi web-sučelje, a odonda se “gore” mogu naći svi posebni zakoni i propisi, a često se skidaju i dokumenti sa savjetima za invalidne osobe, novosti iz udruge. Crnčić će za sve istaknuti ulogu predsjednika udruge Petra Gatarića, koji je osmislio izgled stranice te se zalaže za objavu svih dokumenata. Zajedno će i dalje raditi na povećanju vidljivosti i boljem položaju invalida u Križevcima, te osluškivati vijesti iz Salzburga s dodjele svjetskih WSA u ožujku.

Proveli su i niz informatičkih i videoradionica, a najavljuju uskoro i one iz wirelessa i aviomodelarstva, uz redovne sastanke i razgovore članova o pravima, čime se provodi i gradska Strategija izjednačavanja mogućnosti. No, u Udruzi invalida bili bi puno zadovoljniji kad bi i u gradu, ne samo na internetu, pale sve društvene barijere koje još moraju preskakati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.